U prostorima Vatrogasnog doma Vukovar svečano je upriličeno potpisivanje Ugovora o energetskoj obnovi Vatrogasnog doma Vukovar. Svečanosti su nazočili gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava, zapovjednik DVD-a Vukovar Stjepan Draganić i direktor tvrtke Komunalac d.o.o. Igor Štrangarević kao potpisnici Ugovora te predsjednica Fonda za obnovu i razvoj grada Vukovara Ljiljana Blažević.

Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja za ovu namjenu osiguralo je 588.829,94 kuna bespovratnih sredstava. Fond za obnovu i razvoj grada Vukovara osigurao je 418.074,31 kunu za provedbu projekta, a Vukovarsko – srijemska županija osigurala je 57.375,00 kuna za izradu glavnog projekta energetske obnove. Izvođač radova je gradska tvrtka Komunalac d.o.o. sa zajednicom ponuditelja (Studio HM, Geloplast d.o.o., Elektro Kavelj i Istros-Montaža d.o.o.).

„Raduje me da uz dobru volju, znanje i upornost DVD Vukovar u suradnji s izvođačima radova pokazuje ono što nije jednostavno naći – unutarnju snagu, poduzetnike i kapacitete za izvršenje ovog projekta. Činjenica je da su snage prisutne i da se to može, a ovo je najbolji primjer za to, naravno, uz potporu svih institucija, od nacionalne razine do našeg Fonda i Županije koja se uključila u ovaj projekt" naveo je gradonačelnik grada Vukovara Ivan Penava te pohvalio rad DVD-a koji uvijek osluškuje sve potrebe unutar zajednica i zaželio uspješnu realizaciju projekta. Gradonačelnik Penava istaknuo je vrlo veliku osviještenost ovakve zajednice koja provedbom ovog projekta poboljšava uvjete rada i energetsku učinkovitost samog objekta, ali i kroz dodatne efekte potiče lokalno gospodarstvo.

Zapovjednik DVD-a Vukovar Stjepan Draganić istaknuo je zadovoljstvo ostvarenim uspjehom i početkom realizacije projekta energetske obnove. „Energetska obnova uključivati će 6 mjera, a to su izolacija vanjskih zidova, zamjena postojeće vanjske stolarije novom, toplinska izolacija poda i tavana, dogrijavanje tople vode preko sunčanih kolektora, ugradnja plinskog kotla i uvođenje led rasvjete. Dostavom ponuda na javni natječaj kao suradnici na ovom projektu su odabrani Eko-sustav d.d., gradska tvrtka Komunalac d.o.o. sa zajednicom izvođača te tvrtka Stari grad d.o.o. za nadzor" rekao je Draganić te zahvalio Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja, Fondu za obnovu i razvoj grada Vukovara te Vukovarsko – srijemskoj županiji.

Direktor tvrtke Komunalac d.o.o. Igor Štrangarević zahvalio je na ukazanom povjerenju te istaknuo kako je ovo prvi zajednički projekt Komunalca i DVD-a. „Iznimno smo zadovoljni te činimo sve kako bi lokalnim zajedništvom ostvarili ciljeve, a kohezijom doprinijeli na razvoju zajednici i unaprjeđenju gradske infrastrukture" zaključio je Štrangarević te rekao kako će radovi početi za 2 tjedna, kako je i ugovoreno.

Predsjednica Fonda za obnovu i razvoj grada Vukovara Ljiljana Blažević navela je kako je ovo izvrstan primjer dobrog povlačenja sredstava iz europskih fondova. „Participacija fonda u ovakvim slučajevima nije nikada stopostotna jer nam je svima u cilju povlačiti što više sredstava iz Europske unije. Nadamo se da će se implementacijom projekta naposljetku smanjiti direktni režijski troškovi poslovanja Vatrogasnog doma Vukovar, što je i krajnji cilj" rekla je Blažević te istaknula kako se Fond u projekt uključio Odlukom upravnog odbora pri čemu je posebno presudan prijedlog i odluka gradonačelnika i time posebnu zahvalu uputila Gradu Vukovaru.