U sjedištu tvrtke „Borovo" održao se svečani Program premijernog predstavljanja preventivnog projekta „Lily" Ravnateljstva policije Ministarstva unutarnjih poslova i partnera, a koje je usmjereno na sprječavanje svih oblika vrsta nasilja nad ženama. Ujedno, ovom prigodom obilježena je 88. obljetnica osnutka tvrtke „Borovo", koja je bila domaćin ovom događaju.

Naime, s ciljem pojačavanja javne svijesti o važnosti sprječavanju nasilja, posebice nad ženama, tvrtka „Borovo" u suradnji s „La Donnom" iz Vukovara i udrugom „B.a.b.e." izradom i prodajom Startas tenisica „Repectus Lily" dio novčanih sredstava izdvajat će za sklonište za žene žrtve nasilja.

Na prvo javno predstavljanje ovog multimodularnog preventivnog projekta odazvali su se mnogobrojni uvaženi gosti među kojima i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas, gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava te mnogi drugi predstavnici državnih tijela, ustanova i institucija, sustava socijalne skrbi i zdravstva, sudstva i državnog odvjetništva te mnogi drugi.

Gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava istaknuo je kako ovakav program prevencije uvijek treba promovirati i pozdravljati. „Stvar je to koja se tiče društvenog uređenja i odnosa društva prema ženama, ukazivanja na tu vrstu problematike. Iznimno mi je drago da su se vukovarske snage ujedinile u ovom pogledu. Kroz privatnu inicijativu vukovarskog društva „La Donna" i tvrtke „Borovo" i da smo zajedno poslali snažnu poruku da treba osvijestiti problem nasilja nad ženama."

„Značaj tvrtke „Borovo" oduvijek je bio fundamentalan za cijeli vukovarski kraj, a kada govorimo o značaju u današnjem vremenu on je na najnižim granama od njegova osnivanja. Nažalost, njezina puna snaga pogođena je ratnim događanjima, a poznata je činjenica da je ratna šteta same tvrtke „Borovo" procijenjena na preko dvije milijarde kuna i naprosto se ona kao takva nije nikada oporavila. Nužno je da Republika Hrvatska kao vlasnik tvornice prepozna te činjenice, a broj trenutno zaposlenih u usporedbi s onim prije rata govori i previše o vrsti razaranja i posljedicama koje se odnose na djelovanje i rad ove tvrtke" istaknuo je gradonačelnik Penava po pitanju značaja tvrtke „Borovo".

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović ovom prigodom rekao je kako Ministarstvo unutarnjih poslova kao institucija već godinama sustavno ulaže u prevenciju protiv raznih oblika nasilja uključujući i onoga nad ženama. „Prevencija nasilja jedan je od strateških ciljeva Vlade Republike Hrvatske. Osnova je rad na procesuiranju počinitelja i pružanje adekvatne i pravovremene pomoći svim žrtvama, zakonske prilagodbe i iznad svega prevencija ovog velikog problema. Ministarstvo unutarnjih poslova odlučno je u tome da se suoči s problemom, da problem nasilja izađe iz četiri zida gdje se to obično i događa i da javnost bude upoznata s ovakvim akcijama" zaključio je ministar Božinović te istaknuo kako se problemom prvenstveno mora baviti državna razina, ali u konačnici i regionalna i lokalna.

„Iznimno mi je drago da ovakav projekt predstavljamo u gradu koji je postao simbolom otpora i žrtve u Domovinskom ratu uz tvrtku „Borovo" koja je simbol ratne devastacije, a ovom prigodom smo zajedno pokazali iskorak" naposljetku ističe Božinović.

U sklopu programa „Lily" #Respectus – spriječimo nasilje prema ženama!" održane su izvedbe „Progovori" , „Reagiraj" i „Jaka sam" te je premijerno izvedena pjesma „Lily" glazbenika Marina Ivanovića Stoke, a sve s ciljem čvrste i jasne volje u izgrađivanju društva s nultom stopom tolerancije na nasilje prema ženama.