U Vukovaru, u Dvorcu Eltz održana je X. sjednica Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem kojom je predsjedao predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, a pored nazočnih ministara, župana, gradonačelnika te saborskih zastupnika, sjednici su prisustvovali i predstavnici Svjetske banke.

Na početku sjednice predsjednik Vlade Andrej Plenković pozdravio je sve članove Savjeta te podsjetio kako je Vlada, uvažavajući status Vukovara kao simbola Domovinskog rata, u saborsku proceduru uputila prijedlog Zakona o proglašenju Vukovara mjestom posebnog domovinskog pijeteta i Zakon o prijenosu osnivačkih prava nad Općom županijskom bolnicom u Vukovaru i bolnicom hrvatskih veterana koja će postati nacionalna memorijalna bolnica, a predsjednik Vlade RH iskoristio je priliku i istaknuo značaj projekta Slavonija, Baranja i Srijem.

Potom su o projektu govorili vukovarsko-srijemski župan Božo Galić i gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava.

Sve nazočne je, ovom je prigodom pozdravio i gradonačelnik Ivan Penava te je pohvalio nastojanja Vlade da se kroz projekt Slavonija, Baranja i Srijem pridonosi bržem oporavku tog dijela Hrvatske te je poručio kako je učinjeno mnogo, ali potrebe su još toliko velike pa se ne smije odustati od daljnje provedbe tog projekta.

„U proteklih nekoliko godina svjedočimo nizu značajnih projekata na području grada Vukovara što uvelike poboljšava životne uvjete građana Vukovara, a to zamjećuju i mnogobrojni posjetitelji grada. Promjene su jasne i evidentne, no činjenica je i dalje da je zaostatak nastao posljedicama razaranja u Domovinskom ratu velik. Dobar posao je do sada odrađen, no puno je još posla pred nama i uvijek može bolje“ zaključio je gradonačelnik Penava.

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković kazao je kako je napredak u realizaciji ciljeva koji proizlaze iz ambicija koje je Vlada postavila za razvoj istoka Hrvatske sve kvalitetniji. „Jako je važno da u idućoj financijskoj perspektivi omogućimo još konkretnije operativne programe kako bi cilj ravnomjernog regionalnog razvoja učinili još boljom“ zaključio je predsjednik Vlade RH.

Na sjednici Savjeta govorilo se i o pitanju ugovaranja sredstava iz europskih fondova. „Do 30. studenog 2019. ugovoreno je 11,34 mlrd. kuna, odnosno 60,46% ciljanog iznosa u ovoj financijskoj perspektivi za pet slavonskih županija. U isto vrijeme isplaćeno je 4,5 mlrd. kuna, odnosno 24% nepovratnih sredstava u odnosu na ciljani iznos. Sredstva su uložena u program ruralnog razvoja, bolnice, domove zdravlja, poduzetničke inicijative, projekte kulturne i prirodne baštine i drugo“ rekao je predsjednik Vlade Andrej Plenković.

Savjet za Slavoniju, Baranju i Srijem osnovan je 8. ožujka 2017. kao savjetodavno tijelo na području koordinacije provedbe i praćenja korištenja europskih strukturnih i investicijskih fondova, instrumenata i programa EU-a, Europskog gospodarskog prostora i nacionalnih izvora u sklopu projekta "Slavonija, Baranja i Srijem", kojim je osigurano 2,5 mlrd. eura (18,75 mlrd. kn) iz europskih fondova, isključivo za projekte na području pet slavonskih županija.

Do sada su sjednice Savjeta održane u Osijeku, Požegi, Slavonskom Brodu, Virovitici, Vinkovcima, Belom Manastiru, Pakracu, Novoj Gradiški i Orahovici.

Po završetku jubilarne 10. sjednice Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem potpisani su i uručeni ugovori u vrijednosti više od 700 milijuna kuna.

Gradu Vukovaru, svečano je uručen  ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za provođenje projekta "Bez brige za užinu", a u okviru Poziva „Osiguravanje školske prehrane za djecu u riziku od siromaštva (školska godina 2019. – 2020.) koji je sufinanciran sredstvima Fona europske pomoći za najpotrebitije. Ugovor je uručen gradonačelniku Grada Vukovara, Ivanu Penavi.