Republika Hrvatska obilježava 28. godišnjicu međunarodnog priznanja te 22. godišnjicu mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja i završetka mandata UNTAES-a.

 Tim povodom je delegacija Grada Vukovara na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata polaganjem vijenca i paljenjem svijeće odala dužnu počast  i zahvalnost svima koji su se borili i žrtvovali za Republiku Hrvatsku.

 Zamjenik gradonačelnika Marijan Pavliček rekao je kako je današnji datum jedan od važnijih u novijoj hrvatskoj povijesti. „Sjećamo se međunarodnog priznanja Hrvatske, kada smo nakon 9 stoljeća postali slobodna država.“ Pavliček se osvrnuo i na obljetnicu mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja rekavši kako je zahvaljujući prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu okupirani teritorij istočne Slavonije, Baranje i zapadnog Srijema bez ijedne žrtve vraćen Republici Hrvatskoj.

 Predsjednik Savjeta za branitelje Grada Vukovara Tomislav Josić prisjetio se kako su 1992. godine hrvatski branitelji, tada zatočeni u srpskim koncentracijskim logorima dočekali vijest o priznanju RH. „Toga dana imali smo poseban  tretman, iako tada još nismo ni znali da je Hrvatska postala međunarodno priznata država. Nije bilo ni jednog zatočenika koji tada nije prošao torturu“, istaknuo je Josić dodavši kako se danas poklanjamo onima bez kojih ne bismo ni imali slobodnu Hrvatsku.