Vukovar slavi svoj 789. rođendan, a obilježavanje Dana grada i blagdana njegovih zaštitnika sv. Filipa i Jakova, ovoga se puta, zbog provođenja mjera zaštite od koronavirusa, održalo na neuobičajen, ali primjeren način.

U planu je bila svečana proslava s visokim uzvanicima koji su trebali odati počast na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata te nazočiti Svečanoj sjednici Gradskoga vijeća s dodjelom priznanja Grada, a planirane su i mnoge druge manifestacije i koncerti.
Kao i prethodnih godina, bio bi održan Cvjetni korzo, večernji koncert, a cijeli tjedan nakon Dana grada trajao bi 3. Festival nematerijalne kulturne baštine, turističkih manifestacija, atrakcija i destinacija Svi Zajedno Hrvatsko Naj s nastupima brojnih popularnih izvođača – Doris Dragović, Zlatka Pejakovića, Slavonskih lola i Ansambla Lado. Osim toga, ove bi godine planiran i turnir u uličnoj košarci organiziran u partnerstvu s Veleposlanstvom SAD-a.

Nažalost, sve su planirane manifestacije otkazane, a  proslava Dana grada preselila se  u eter Hrvatskog radija Vukovar koji će svojim posebnim programom slavljeničku atmosferu donio u domove svojih slušatelja.
Uz radijski prijenos svečane svete mise, slušatelj su uživali i u koncertu TS Allegro, a Vukovarce je probudila skladba Johanna Straussa Na lijepom plavom Dunavu koja se od 7:00 do 10:00 emitirala s mobilnog razglasa kroz sve vukovarske ulice. Proslava Dana grada Vukovara završila je s istim taktovima, ali ovoga puta doslovno na lijepom plavom Dunavu jer je mobilni razglas plovio Dunavom na izletničkom brodu WaterbusMagenta od 18:30 do 19:15 sati.

Gradonačelnik Ivan Penava s izaslanstvom Grada Vukovara je položio vijenac i upalio svijeću na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata te svim Vukovarkama I Vukovarcima čestitao Dan grada Vukovara.

“Vukovar je prije 789. godina dobio povelju slobodnog kraljevskog grada kojom je postao drugi grad na području Republike Hrvatske. To je činjenica koju trebamo pamtiti i ponavljati jer je riječ o velikom broju godina i dugoj povijesti na koju možemo biti ponosni,” rekao je gradonačelnik Penava.