Gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava uputio je dopis Vladi Republike Hrvatske kojim traži uključivanje u daljnje provođenje mjera suzbijanja najezde komaraca.

Naime, Grad Vukovar je kao i svake godine, još u ožujku, pravovremeno započeo s tretiranjem komaraca provođenjem larvicidnih tretmana kojima se umanjuje mogućnost njihova razvoja i razmnožavanja. Do sada je provedeno 10 larvicidnih tretiranja, a pojavom komaraca Grad Vukovar redovito i sustavno izvodi tretmane sa zemlje i iz zraka (do sada su provedena 3 aviotretiranja, a sa danima 11. i 12. srpnja biti će provedeno 5 adulticidnih tretiranja sa zemlje), no za daljnje rješavanje ovog gorućeg problema na području grada Vukovara i šire, a kako bi svim građanima omogućili funkcionalan život tijekom ljetnih mjeseci, nužan je hitan pristup i reakcija Vlade Republike Hrvatske.

Grad Vukovar jedina je lokalna samouprava Vukovarsko-srijemske županije koja iz godine u godinu čini sve potrebno i pravovremeno s ciljem rješavanja ove problematike. U Proračunu za 2021. godinu za program suzbijanja komaraca osigurano je 1.500.000,00 kuna, a sva predviđena sredstva su u tu svrhu utrošena.

Kako je Zakonom o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti propisana obveza Republike Hrvatske, županija, gradova i općina u provođenju mjera zaštite pučanstva od zaraznih bolesti, gradonačelnik Penava uputio je apel Vladi Republike Hrvatske, da sukladno zakonskoj obvezi poduzme nužne korake, osigura potrebna sredstva i mjere za rješavanje problema koji je nastao uslijed dugogodišnje nebrige za provedbu gore navedenog Zakona i s njim povezanih aktivnosti.