U novootvorenom parku s fontanom na križanju Trpinjske ceste i Jadranske ulice upriličeno je svečano otkrivanje spomenika poginulim hrvatskim braniteljima, pripadnicima Turbo-voda, Pustinjskih štakora i Žutih mrava – Vjera, djela, domovina.

Spomen-obilježje naziva „Vjera, djela, domovina“ djelo je Ante Bogdanovića - klesarskog obrta „Forma-klesarstvo“ Omiš, a svečano otkrivanje spomenika u zajedničkoj je organizaciji Udruge hrvatskih ratnih vojnih invalida Domovinskog rata Omiš, Grada Omiša i Grada Vukovara.

Svečanosti su uz gradonačelnika grada Vukovara Ivana Penavu nazočili brojni uzvanici te predstavnici braniteljskih udruga, a spomenik su svečano otkrili članovi obitelji poginulih branitelja, Kata Zadro, Marija Šestan, Ana Jugec, Marija Grgurević te Roza Skender.

Na svečanosti otkrivanja spomenika nazočnima se ispred Udruge hrvatskih vojnih invalida Domovinskog rata Omiš obratio Tomislav Orešković, pripadnik Žutih mrava i Pustinjskih štakora, istaknuvši istinsku zahvalnost poginulim suborcima na svoj žrtvi koju su dali za našu državu.

„Nakon 30 godina, zahvaljujući suborcima i inicijativi dobrih ljudi, g. Zlatana Bašića koji je bio jedan od pripadnika vodova u Vukovaru te Udruzi hrvatskih vojnih invalida Domovinskog rata Omiš, dočekali smo da se poginulim pripadnicima Turbo-voda, Pustinjskih štakora i Žutih mrava ovdje na Trpinjskoj cesti otkrije spomenik. No, i nakon 30 godina, svjedoci smo da ključne stvari po pitanju Domovinskog rata nisu riješene. Niska je razina odgovornosti prema ljudima koji su uložili sebe u stvaranje hrvatske države i kojih više nema. Prema njihovim djelima još uvijek se ne postupa na očekivan i normalan način, način koji oni zaslužuju.“, rekao je ovom prigodom gradonačelnik Penava.

„Najljepša današnja poruka je činjenica da su ljudi u čiju čast se spomenik otkriva poginuli da bi se djeca upravo na ovom igralištu slobodno igrala.“, dao je zaključiti Penava.