×

Upozorenje

JFolder: :files: Putanja nije direktorij. Putanja: /home/vukovar/public_html/images/stories/vijesti/2011-05-23/06
×

Napomena

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/stories/vijesti/2011-05-23/06

Svjetsko udruženje turističkih novinara i pisaca u turizmu FIJET odlučilo je Vukovaru dodijeliti prestižnu nagradu „Zlatna jabuka“ , novinarskog turističkog „Oskara“ za 2011. Vučedolskoj kulturi. Predsjednik FIJET-a Tijani Hadad uručio je nagradu na obali Dunava zamjeniku gradonačelnika Vukovara Željku Pinjuhu, a stigla je iz pravca Vučedola u osmercu u kojem su veslali članovi Hrvatskog veslačkog kluba „Vukovar“.
FIJET su 1954. godine u Parizu osnovali novinari Francuske i Belgije, a danas su članice iz 35 zemalja s oko 1000 članova. Među njima je i Hrvatska koja ima već dva mandata i članicu u Izvršnom odboru, Tinu Čubrilo, dugogodišnju novinarku Hrvatskog radija, predsjednica hrvatskog FIJET-a i Zbora turističkih novinara.
FIJET je 1970. ustanovio visoko priznanje-nagradu „ Zlatna jabuka“ koja je ekvivalent Oskaru, pa ga se i naziva Novinarskim Turističkim Oskarom. Svjetsko udruženje turističkih novinara i pisaca u turizmu dodjeljuje ga jednom godišnje zemlji, gradu, odredištu, ustanovi ili osobi za izniman doprinos u promociji , očuvanju i unapređenju kulturne i prirodne baštine, te podizanju kvalitete u turizmu. U Hrvatskoj su dosadašnji dobitnici Dubrovnik 1996. godine i Split 2002. godine, a FIJET Hrvatska predložio je Vukovar za ovu prestižnu nagradu još 2007. godine.
Skulpturu koja je danas dodijeljena Vukovaru kao nagrada izradio je akademski kipar Josip Fluksi u obliku „Zlatne jabuke“ u staklenoj „Vučedolskoj golubici“, na postolju od drveta iz Slavonije starom 5800 g. pr. Kr. koje je izradio Hrvoje Benković.
Uoči same ceremonije dodjele „Zlatne jabuke“ održana je i medijska konferecnija u vukovarskom hotelu „Lav“, gdje su domaćim i stranim novinarima govorili ministar turizma Damir Bajs, predsjednik FIJET-a Tijani Haddad, predsjednica FIJET-a Hrvatske i članica Izvršnog odbora Tina Čubrilo, župan vukovarsko-srijemski Božo Galić, te zamjenik gradonačelnika Vukovara Željko Pinjuh.

Zbog službenog boravka u Berlinu gradonačelnik Željko Sabo pridružio se sudionicima ovog značajnog događaja tijekom njihovog daljnjeg programa. Predsjedniku FIJET-a i uglednim svjetskim novinarima u turizmu gradonačelnik Sabo zahvalio je na dodjeli vrijedne nagrade te istaknuo otvoreni poziv za posjetu Vukovaru prigodom završetka Projekta arheološkog parka Vučedol.

{gallery}vijesti/2011-05-23/06{/gallery}