Gradonačelnik Vukovara Željko Sabo na današnjoj medijskog konferenciji još jedanput je upozorio na nesređen i nerealan popis birača Grada Vukovara što, pretpostavlja se, otvara mogućnosti za razne zloporabe i manipulacije. Pred novinarima je o ovoj temi govorio i predsjednik Povjerenstva za popis birača Gradskoga vijeća Grada Vukovara Darko Buljan.
Naime, navedeno tročlano Povjerenstvo je od Ureda državne uprave Vukovarsko-srijemske županije - Službe za opću upravu – zaprimilo popis birača nacionalnih manjina Grada Vukovara za izbore vijeća i predstavnika nacionalnih manjina Grada Vukovara koji se održavaju 10. srpnja ove godine i nakon njegova pregleda ustanovilo da nije pravilno sastavljen, te je jednoglasno zaključilo da se isi vrati nadležnom tijelu radi ispravke. Povjerenstvo je utvrdilo da popis birača u 12 svezaka ima upisanih 14.406 birača nacionalnih manjina sa područja grada Vukovara.
- Nakon objave službenih podataka popisa stanovništva Grad Vukovar 31. ožujka 2011. godine imao je ukupno 28.016 stanovnika ili 3.654 manje u odnosu na stanje 2001. godine kada je bilo popisano 31.670 stanovnika Vukovara, od kojih je bilo Hrvata 18.199 i 13.471 koji su se izjasnili kao pripadnici nacionalnih manjina ili ostali. Podatke o sastavu nacionalnih manjina u Gradu Vukovaru nismo još uvijek dobili iz ovogodišnjeg popisa, ali je sasvim jasno da popis birača Grada vukovara nije sređen, nije korigiran i stvaran, iako je očevidno da su se dogodila određenja kretanja i promjene. Stoga ne treba čuditi što je sa ovakim popisom birača tijekom izbora u Gradu Vukovaru uvijek javnosti prezentirana vrlo loša izlaznost građana – naglasio je gradonačelnik Željko Sabo i upozorio da možemo tek pretpostaviti mogućnosti određenih zloporaba i manipulacija.
- Poznato je da su mnogi odselili iz Vukovara,  ali posebno me interesira koliko ljudi zbog ovakvog stanja vara hrvatsku državu koristeći postojeće povlastice područja od posebne državne skrbi iako stvarno žive i rade tko zna gdje. Apeliram na institucije Republike Hrvatske da ljude koji ne žive u Vukovaru uklone sa popisa birača i određenih prinadležnosti – upozorio je gradonačelnik Vukovara na danas održanoj konfereciji za medije.

{gallery}vijesti/2011-07-08/01{/gallery}