Program kojim će se dvadeset godina poslije na primjeren i dostojanstven način odati počast svim sudionicima obrane Vukovara 1991. godine neće se bitno mijenjati u odnosu na protekle godine, a kolonu sjećanja ulicama grada, od Opće bolnice do Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata Vukovar, predvoditi će pripadnici 204. vukovarske brigade i ostali branitelji Vukovara. Od ministarstva obrane zatražiti će se da po prvi puta u koloni budu i ratne zastave svih postrojbi Republike Hrvatske iz Domovinskog rata. S obzirom da se obilježavanje tužne obljetnice grada simbola hrvatske slobode održava neposredno pred parlamentarne izbore u Republici Hrvatskoj taj dan ne smije biti ničim ispolitiziran. To su i najznačajniji zaključci današnjeg pripremnog sastanka organizacijskog odbora za obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara koji čine gradonačelnik Vukovara Željka Sabo, članovi Koordinacije i drugih udruga proizašlih iz Domovinskog rata grada Vukovara te svećenici vukovarskih Župa.

Glavnina programa u Vukovaru za 18. studeni već je poznata, što znači da će se sudionici odavanja počasti vukovarskim žrtvama okupiti u 10 sati u dvorištu Opće bolnice Vukovar, odakle će nakon prigodnog programa pješice prijeći križni put dužine 5,5 kilometara do Memorijalnog groblja, gdje će nakon odavanja počasti polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća svetu misu za sve pokojne i nestale predvoditi nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić. U popodnevnim satima svečano će biti položen temeljni kamen budućeg Doma udruge ratnika.

Tradicionalno, prigodnim programima u Vukovaru će se 19. studenoga obilježiti i žrtva Borovo naselja za Domovinu te 20. studenoga žrtve srpskih koncentracijskih logora i masovne grobnice Ovčara.

U narednih desetak dana očekuju se i ostali popratni programi kao i odluka pod kojim sloganom će biti održan Dan sjećanja na žrtvu Vukovara 1991.

Prema najavama koje stižu svakodnevno u Ured gradonačelnika iz cijele Hrvatske i inozemstva u Vukovaru se na Danu sjećanja može očekivati više od trideset tisuća sudionika.

{gallery}vijesti/2011-10-11/05{/gallery}