U Vukovaru je 30. listopada svečano otvorena obnovljena spomenička cjelina – kompleks dvorca Eltz za novi muzejsko-galerijski i multikulturalni centar – Gradski muzej Vukovar, kao dio programa projekta Ministarstva kulture „Istraživanje, obnova i revitalizacija kulturne baštine Ilok-Vukovar".

Obnovljenu cjelinu otvorila je Predsjednica Vlade Republike Hrvatske Jadranka Kosor, a prije toga nazočnima su se obratili gradonačelnik Vukovara Željko Sabo i ravnateljica Gradskog muzeja Vukovar Ruža Marić, župan vukovarsko-srijemski Božo Galić te ministar kulture Jasen Mesić. Gradonačelnik Vukovara posebno je pozdravio nazočnost grofa Georga Eltza sa suprugom te se u svom obraćanju prisjetio i grofa Jakoba Eltza Vukovarskog , koji je kao zastupnik u Hrvatskom saboru jednom prigodom istaknuo: „Ako mi dvorac dođe u vlasništvu, lako ću ga prepustiti gradu Vukovaru kako bi u njemu osnovao kakav kulturni centar, npr. Gradski muzej. Jer, da ja živim u dvorcu a da Vukovar nema muzej, to bi bila šteta".

Uz otvorenje Dvorca pripremljena je i izložba (fotografije i multimedija) o projektu 'Istraživanje, obnova I revitalizacija kulturne baštine Ilok-Vukovar-Vučedol' s naglaskom na program Projekta – Graditeljska baština Vukovara, kompleks Eltz. Izložbu su pripremili: Ministarstvo kulture RH, Konzervatorski odjel u Vukovaru Ministarstva kulture RH, Hrvatski restauratorski zavod i Gradski muzej Vukovar.

{gallery}vijesti/2011-10-31/01{/gallery}