×

Upozorenje

JFolder: :files: Putanja nije direktorij. Putanja: /home/vukovar/public_html/images/stories/vijesti/2011-12-02/03
×

Napomena

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/stories/vijesti/2011-12-02/03

Povodom obilježavanja MEĐUNARODNOG DANA OSOBA S INVALIDITETOM, 02. prosinca 2011. Godine, u Gradskoj vijećnici Grada Vukovara, u svečanoj atmosferi, potpisan je Ugovor o pravu građenja kojim Grad Vukovar omogućava Društvu za pomoć mentalno retardiranim osobama Vukovar - Golubica nastavak aktivnosti prema ishodovanju građevinske dozvole za izgradnju CENTRA ZA OSOBE S MENTALNOM RETARDACIJOM. Ugovor su potpisali gradonačelnik Vukovara Željko Sabo i predsjednik Društva „Golubica" Ivica Azenić u nazočnosti zamjenice gradonačelnika Danijele Stanković i privremenog pročelnika Upravnog odjela za uređenje grada, upravljanje gradskom imovinom, komunalno gospodarstvo i zaštitu okoliša Đorđa Njegića.

Društvo za pomoć mentalno retardiranim osobama Vukovar, već 40 godina djeluje na području grada Vukovara i Vukovarsko – srijemske županije sa svrhom poboljšanja kvalitete življenja osoba s mentalnom retardacijom i njihovih obitelji. Svrha djelovanja Društva je okupljanje i učlanjivanje osoba s mentalnom retardacijom, njihovih roditelja, skrbnika i stručnih djelatnika u svrhu poboljšanja kvalitete življenja osoba s mentalnom retardacijom i njihovih obitelji, poticanje i podržavanje ostvarivanja prava osoba s invaliditetom, organiziranje pružanja međusobne pomoći članovima na području grada Vukovara, Vukovarsko-srijemske županije, sve na temelju dobrovoljnosti njenih članova, odnosno organiziranje rada prilagođenog osobama s mentalnom retardacijom, kako bi putem raznih aktivnosti djelatno i osmišljeno provodili svoje slobodno vrijeme te postigli sigurnost, samopouzdanje i osamostalili se prema svojim mogućnostima.

Cilj koji svojim radom želimo ostvariti, a koji bi bio opravdani nastavak svih dosadašnjih aktivnosti, je proširenje djelatnosti na pružanje usluge skrbi u obliku stanovanja uz podršku, odnosno, osnivanje stambenih zajednica za život osoba s mentalnom retardacijom starijih od 21 godine samostalno uz nadzor i potporu stručnog osoblja, pružajući na taj način osobama s mentalnom retardacijom kvalitetan život i nakon smrti njihovih roditelja. Ovaj oblik skrbi je alternativa institucionalnom obliku smještaja. Konkretni ciljevi su stanovanje uz podršku u zajednici uz podršku u skladu s individualnim potrebama korisnika, te poticanje razvoja sposobnosti korisnika kroz aktivno uključivanje u život u zajednici (stvaranje kruga podrške, sudjelovanje u kulturnim, rekreacijskim, sportskim, i religioznim aktivnostima koje zajednica pruća, uključivanje u radne aktivnosti u redovnoj radnoj okolini).

Kako Društvo trenutno djeluje u zakupljenim prostorima vlasništvo Grada Vukovara, koji su i za provođenje trenutnih aktivnosti postali neadekvatni, pokrenuli smo postupak usmjeren na izgradnju objekta – centra za osobe s mentalnom retardacijom, namjena kojega bi bila: osiguranje prostora sjedišta i djelovanja Udruge, prostor u kojemu bi se provodio poludnevni-dnevni boravak za 20 korisnika, te prostor u kojem bi se osigurao i stalni smještaj, odnosno organizirano stanovanje u zasebnim stambenim jedinicama (najveća korist je za osobe s mentalnom retardacijom starije od 21 godine i njihove obitelji, posredno, ostvarenjem ovog projekta broj zaposlenih osoba u Društvu bitno bi se povećao).

Do danas su učinjene sve potrebite radnje koje su dovele do izrađenog glavnog projekta za objekt, još je ostalo reguliranje naknade Hrvatskim vodama i komunalnog doprinosa, što će biti riješeno uskoro.

Objekt će biti neto korisne 1500 m2, na tri etaže, i to:

- podrum u kojem će biti postavljene tehničke instalacije i velika dvorana koja će se koristiti u različite svrhe, osnova je sport,
- prizemlje će obuhvatiti nekoliko poslovnih prostora u kojima bi se provodilo socijalno poduzetništvo, specijalizirane radionice, dnevni boravak, blagovaonica, kuhinja, ostave, sanitarni čvorovi, .....,
- na katu je predviđeno pet stambenih jedinica, jedan dvoiposoban stan, jedan dvosoban, dva jednosobna i jedan jednosoban prilagođen osobama s invaliditetom (kolica).

Cijeli objekt će biti prilagođen osobama s invaliditetom, što podrazumijeva i lift.

Projekt za ovaj objekt je urađen na vrlo visokom tehnološkom nivou te se svrstava u „nisko energetsku kuću", sa solarnim sustavom i svim ostalim što će bitno smanjiti režijske troškove.

Cijena ovog objekta je 8.100.000,00 kuna, što u konačnici nije puno kada se uzme u obzir sve što će se dobiti za taj novac, a to iznosi „samo" 750 eura po m2.

Predviđeni početak radova je tijekom iduće godine, jer će se tek sada pristupiti traženju sredstava od donatora i fondova te ostalih dozvoljenih načina.

Završetak gradnje očekuje se za najviše 3 do 5 godina, jer ovakvi objekti su jako potrebiti zbog stanja u Socijalnoj skrbi, pa se nadamo i vjerujemo da će svi relevantni čimbenici sudjelovati u ovom projektu koji je od posebnog interesa.

Potporu ovom projektu do sada su dali Grad Vukovar i Vukovarsko-srijemska županija, dok su Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi i Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom, dali punu podršku provedbi ovog projekta, kao primjera dobre prakse u izvršenju preuzetih obveza u smislu ulaska RH u EU.

{gallery}vijesti/2011-12-02/03{/gallery}