Grad Vukovar će 31. ožujka na sat vremena ugasiti rasvjetu na svom simbolu Vodotornju i tako sudjelovati u provođenju akcije „Sat za planet Zemlju", koju u cijelom svijetu organizira Svjetski fond za prirodu (WWF).

Akcija je pokrenuta prije šest godina u Australiji kada su posljednje subote u ožujku kućanstva i tvrtke isključivale sva svjetla na jedan sat s ciljem podizanja svijesti o klimatskim promjenama, prekomjernoj potrošnji zemljinih resursa i ekološkim problemima općenito. Samo prve godine u Sydneyu više od dva milijuna kućanstava sudjelovalo je akciji „Sat za planet Zemlju", da bi se idućih godina pridružili i brojni gradovi u svijetu. Samo prošle godine u akciji je sudjelovalo preko pola milijarde ljudi u 135 zemalja svijeta.

U želji da se i stanovnike Hrvatske potakne na razmišljanje o prekomjernom trošenju zemljinih resursa pokrenuta je aktivnost da se upozorenje pošalje gašenjem svjetla na znamenitostima poput dubrovačkih Zidina, pulske Arene, osječke Tvrđe i drugih, baš kao što se to čini u Parizu (Eiffelov toranj), Rimu (Coloseum) ili Londonu (Piccadily Square).

Njima uz bok od 31. ožujka 2012. godine staje i Vukovar sa svojim Vodotornjem na kojem će svijetla biti ugašena od 20:30 do 21:30 sati. Grad Vukovar apelira na sve svoje stanovnike da istodobnim gašenjem svjetla u svojim kućanstvima sudjeluju u inicijativi „Sat za planet Zemlju", koja bi prema kreativnom timu Svjetskog fonda za prirodu trebala prerasti u „Sat za planet-više od sata", jer se klimatskim promjena i čovjekova utjecaja na zemlju ne bi trebali sjetiti samo te posljednje subote u ožujku, već tijekom cijele godine.