Veleposlanik Japana u Republici Hrvatskoj Masaru Tsuji predao je gradonačelniku Željku Sabou kamen iz Hirošime i opeku s katedrale Urakami iz Nagasakija koji će trajno biti izloženi u Gradskom muzeju Vukovar do početka polaganja u temelj budućeg Centra za mir Vukovar.

Svečanost predaje donacije održana je 5. lipnja u prostoru Palače Eltz uz sudjelovanje predsjednika Republike Hrvatske prof.dr. Ive Josipovića, nazočnost ministra branitelja Predraga Matića, koordinatorice Programa UN-a za razvitak Luise Vinton, župana vukovarsko-srijemskog Bože Galića, zamjenice gradonačelnika Grada Zagreba Jelene Pavičić Vukičević, savjetnice Predsjednika RH za društvene djelatnosti Zrinke Vrabec-Mojzeš, savjetnika Predsjednika RH za unutarnju politiku Siniše Tatalovića, glavnog tajnika KHDP i veleposlanika Andrije Karafilipovića, predsjednika Gradskoga vijeća Vukovar Tomislava Džanaka, zamjenika i zamjenice gradonačelnika Vukovara Željka Pinjuha, Danijele Stanković i Dejana Drakulića, dopredsjednika Gradskoga vijeća Vukovara Gorana Bošnjaka i Mile Ivkovića, predsjednice Hrvatsko-japanskog društva prijateljstva Sanje Železnik, gradonačelnika Biograda na Moru Ivana Mraza, gradonačelnika Otočca Maria Barkovića, gradskih vijećnika Vukovara i učenika vukovarskih osnovnih škola.

Na svečanosti u Vukovaru najčešće isticana riječ bila je MIR. Tijekom prigodnih obraćanja istaknute se posljedice ratnih razaranja i nastojanja za uspostavu dijaloga među ljudima. Iz Japana je potekla ideja o stvaranju organizacije Gradonačelnici za mir. Ova organizacija danas okuplja 5221 grad iz 153 zemlje i regije svijeta, među njima i Grad Vukovar i gradonačelnika Željka Saboa. Zahvaljujući donaciji Udruge „Kamen za mir" iz Hirošime i opeke iz Nagasakija Vukovar je danas i simbolično postao gradom mira.

Posebnu važnost trenutka naglasio je gradonačelnik Sabo uz najavu izgradnje budućeg Centra za mir i toleranciju na mjestu objekta poznatog kao Crveni magacin u Vukovaru.

– Izgradnjom budućeg Centra za mir i toleranciju u Vukovaru imati ćemo mjesto koje će posjećivati studenti iz cijeloga svijeta i učiti o iskustvima iz grada simbola Republike Hrvatske. Kada se prisjetimo činjenice da je mirovna misija Ujedinjenih naroda u Hrvatskoj najuspješnija mirovna misija u svijetu, jasno je zašto će studenti iz cijeloga svijeta moći upravo ovdje doznati kako su nakon stravičnih ratnih sukoba građani Vukovara krenuli putem mira i tolerancije koji ništa i nitko više ne može zaustaviti – rekao je gradonačelnik Vukovara i najavio skoro raspisivanje natječaja za izradu idejnog rješenja Centra s nadom da će se možda i japanski stručnjaci uključiti u cijeli projekt .

A zatim je došao i najvažniji trenutak svečanosti kada su veleposlanik Japana Masaru Tsuji i gradonačelnik Vukovara Željko Sabo zajednički otkrili Kamen mira iz Hirošime i opeku s katedrale iz Nagasakija u čemu im se pridružio i predsjednik Ivo Josipović.

U glazbenom programu svečanosti nastupili su polaznici Glazbenih odjela osnovne škole Dragutina Tadijanovića iz Vukovara te Japanka koja živi u Hrvatskoj Mayumi Kamei.

{gallery}2012/06/05/06{/gallery}