Hrvatska humanitarna udruga CRO UNUM, Grad Vukovar, Vukovarsko-srijemska županija i Udruga djece poginulih i nestalih branitelja Domovinskog rata u suradnji s veleposlanstvom Republike Italije u Republici Hrvatskoj, na poticaj Vukovarki Jelene Zero Gavrić i Vanje Sabo i gradonačelnika Vukovara Željka Saboa, organizirali su humanitarni akciju „Hrvatsko srce za Italiju", koja je svoju završnicu imala na gradskom stadionu u Vukovaru 2. srpnja pred brojnim okupljenim građanima Vukovara i okolnih mjesta.

Na humanitarnu utakmicu za pomoć stradalim od nedavnog potresa u Italiji u Vukovar su stigli slavni i bivši sportaši poput Robeta Kovača, Daria Šimića, Franje Arapovića, Veljka Mršića, Zorana Mamića, Joška Jeličića, Ivice Šurjaka, Petra Krpana, Roberta Špehara, glazbenika Gorana Karana, Đanija Stipaničeva. Momčad CRO UNUM predvodio je predsjednik istoimene Udruge Dragan Primorac, a predvodnici humanih zvijezda Vukovarsko-srijemske županije bili su gradonačelnik Vukovara Željko Sabo i župan vukovarsko-srijemski Božo Galić.

Uoči nogometne igre obznanjen je rezultat akcije „Hrvatsko srce za Italiju" u kojoj je prikupljeno 100.000 kuna i 250.000 kuna u materijalu, koji će biti proslijeđeni ugroženima od nedavnog katastrofalnog zemljotresa u Italiji. Ček je predan veleposlanici Republike Italije u Republici Hrvatskoj Emanuelli D'Alessandro koja je izvela i početni udarac.

„Teško je naći riječi kojima se mogu izraziti osjećaji kada se radi o gesti Vukovara i njegovih građana koji su, unatoč svim svojim problemima, odlučili pomoći građanima Italije. Pokazali su još jedanput kako imaju veliko srce" – naglasila je vidno uzbuđena veleposlanica D'Alessandro.

„U ovoj cijeloj akciji nije toliko bitna sama akcija koliko činjenica da ona dolazi iz Vukovara poslije svega što su ovaj gad i njegovi građani proživjeli tijekom Domovinskog rata" – rekao je predsjednik Udruge CRO UNUM Dragan Primorac.

„Ovo je velika poruka iz Vukovara, naših mladih koji su se sjetili svojih talijanskih prijatelja koji su im bili na pomoći u najtežim trenutcima, kada su 1991. godine bili prognani iz svog grada. Slijede i nove aktivnosti, pa ćemo uskoro u Vukovaru dočekati i ugostiti djecu iz Italije, a želimo se kao grad povezati s jednim gradom u Italiji u dogovoru s veleposlanicom D'Alessandro" – rekao je gradonačelnik Vukovara Željko Sabo.

Zatim je po vrućem i sparnom vremenu krenula nogometna utakmica u kojoj je rezultat bio najmanje bitan. Svi sudionici naglašavali su da kako su, ustvari, pobjednici svi koji su se na bilo koji način uključili i pomogli za ostvarenje cilja. Međutim, zalaganja za što bolji dojam nije nedostajalo, poglavito u momčadi domaćina. U zanimljivoj igri humane zvijezde Vukovarsko-srijemske županije bile su bolje i potpuno zasluženo ostvarile pobjedu rezultatom 6:3.

{gallery}2012/07/03/01{/gallery}