Ministar MUP-a Ranko Ostojić i ministar Uprave Arsen Bauk napisali su Zakon o boravištu koji je sa jučerašnje sjednice Vlade RH odaslan na raspravu i usvajanje Hrvatskom saboru čime bi se trebalo omogućiti sređivanje popisa birača, ali i onemogućiti one koji bježe pred zakonom da stalnim mijenjanjem adresa izigravaju policiju i sudove te zasigurno ostvaruju i ne pripadajuća socijalna prava.

Kad hrvatski parlament usvoji novi Zakon o boravištu svi će građani Hrvatske šest mjeseci nakon toga morati provjeriti i potvrditi svoje trajno boravište. Novost je i to što će Zakon o boravištu dati veće ovlasti policajcima da pokucaju na vrata onima za koje sumnjaju da ne žive na adresi na kojoj su prijavljeni. Ustanove li da je tako, imaju ovlast izbrisati osobi trajno boravište. Treba naglasiti i da će termin boravište zamijeniti dosadašnje prebivalište, te će se sada koristiti termini trajno i privremeno boravište.

Kad se govori o sređivanju popisa birača mišljenje je da u Hrvatskoj ima oko 300.000 birača viška. Ministar Bauk je najavio da će prvo češljati područja na kojima najviše odstupaju popisi birača i stanovništva – Dalmaciju, Slavoniju i Liku. Uostalom, na nesređen birački popis u gradu Vukovaru upozoravano je već niz godina.

Gradonačelnik Željko Sabo je vezano za posljednje parlamentarne izbore upozoravao kako tvrdnje o rekordno malom odazivu i izlasku na birališta u Vukovaru imaju osnovni razlog nesređeni birački popis, tako da imamo više birača (33.000) nego stanovnika (28.106).

- Vukovar realno ima oko 20.000 birača i vjerujem da će ovaj zakon konačno riješiti probleme oko nesređenih biračkih popisa kao i mnogih manipulacija na koje smo također upozoravali – tvrdi gradonačelnik Željko Sabo.