×

Upozorenje

JFolder: :files: Putanja nije direktorij. Putanja: /home/vukovar/public_html/images/stories/2012/09/12/07
×

Napomena

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/stories/2012/09/12/07

Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović primio je danas u svom uredu predsjednicu Nansen dijalog centra iz Osijeka Ivanu Milas i direktora projekata norveškog Nansen Humanistic Academy Steinara Bryna, a u povodu inicijative za osnivanje Nove škole Vukovar, u sklopu projekta za integrirani odgoj hrvatske i srpske djece u vrtićima i školama u Vukovaru. Sastanku je prisustvovao ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović, gradonačelnik grada Vukovara Željko Sabo i zamjenica gradonačelnika Danijela Stanković, predstavnici srpske manjine i Ureda pravobraniteljice za djecu.

„Novu školu ravnopravno bi zajedno pohađali učenici neovisno o nacionalnosti, jer bi bila specifična, imala bi zajedničku osnovu, a svojim bi nastavnim programom zbližavala djecu te vodila prema uključenju svih građana u multikulturalnu zajednicu", izjavio je nakon sastanka predsjednik RH Ivo Josipović i istaknuo kako je inicijativu podržalo resorno ministarstvo, stručnjaci i lokalna zajednica uz određena razmišljanja kako je poboljšati i uklopiti u hrvatsko zakonodavstvo.

Ivana Milas iz Nansen dijalog centra Osijek izjavila je nakon sastanka: „Konačno je politički sazrela situacija da se Nova škola Vukovar može implementirati, jer su ljudi koji su u tom procesu važni sjeli za isti stol i da je nastavljen dijalog na tome, a na nama je da, zajedno s Ministarstvom obrazovanja, učinimo iduće korake. Izražena je želja da škola počne raditi od rujna iduće godine, jer je već izrađen kurikulum, nastavnici koji bi u toj školi radili su educirani i kadar postoji, roditelji i djeca su također spremni. Ako postoji politička volja, stvar je na svim razinama vlasti da osiguraju materijalno-tehničke uvjete, osnuju Novu školu i ona konačno zaživi". Još je ukazala kako se radi „o trećoj opciji kojom se ne mijenja postojeći sustav škola u Vukovaru" i podsjetila da je „još samo stvar na administrativnim i tehničkim stvarima".

„Vukovarci su 21 godinu od rata i 14 godina nakon mirne reintegracije, života u miru i toleranciji, pokazali dovoljno spremnosti napraviti korak dalje. Došlo je vrijeme učiniti kvalitetniji iskorak i u obrazovanju, a sve zbog budućnost djece i mladih. Optimistično gledam na početak iduće školske godine kad bi takva škola mogla zaživjeti" – naglasio je pred novinarima gradonačelnik Vukovara Željko Sabo i dodao ocjenu za sastanak na Pantovčaku kako se na svim razinama – od predsjednika, preko ministra, do lokalnih vlasti došlo do toga da se operativno počne odrađivati stvari i kako je dovoljno vremena da početak rujna 2013. bude trenutak kad će Nova škola u Vukovaru i zaživjeti".

Potporu Novoj školi Vukovar dao je i ministar Željko Jovanović: „U Zakonu o odgoju i obrazovanju je propisano da je, upravo kad je riječ o djeci, cilj odgajati ih i obrazovati za multikulturalno društvo. Upravo je to i cilj ministarstva koje je već ove godine počelo s projektom odgoja i obrazovanja za građansko društvo i demokraciju gdje se projekt Nove škole u Vukovaru kao integrirane škole pokazao kao jedan od ključnih prioriteta za razvoj i Vukovara, ali i Hrvatske. Prema mišljenju Agencije za odgoj i obrazovanje projekt Nove škole apsolutno zaslužuje podršku te uz neke sitne dorade i osuvremenjivanje očekujem da zajedničkim zauzimanjem svih u Vukovaru iduće jeseni imamo Novu školu".

Izvor fotografija: Ured predsjednika RH

{gallery}2012/09/12/07{/gallery}