Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović primio je danas u svom uredu predsjednicu Nansen dijalog centra iz Osijeka Ivanu Milas i direktora projekata norveškog Nansen Humanistic Academy Steinara Bryna, a u povodu inicijative za osnivanje Nove škole Vukovar, u sklopu projekta za integrirani odgoj hrvatske i srpske djece u vrtićima i školama u Vukovaru. Sastanku je prisustvovao ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović, gradonačelnik grada Vukovara Željko Sabo i zamjenica gradonačelnika Danijela Stanković, predstavnici srpske manjine i Ureda pravobraniteljice za djecu.

„Novu školu ravnopravno bi zajedno pohađali učenici neovisno o nacionalnosti, jer bi bila specifična, imala bi zajedničku osnovu, a svojim bi nastavnim programom zbližavala djecu te vodila prema uključenju svih građana u multikulturalnu zajednicu", izjavio je nakon sastanka predsjednik RH Ivo Josipović i istaknuo kako je inicijativu podržalo resorno ministarstvo, stručnjaci i lokalna zajednica uz određena razmišljanja kako je poboljšati i uklopiti u hrvatsko zakonodavstvo.

Ivana Milas iz Nansen dijalog centra Osijek izjavila je nakon sastanka: „Konačno je politički sazrela situacija da se Nova škola Vukovar može implementirati, jer su ljudi koji su u tom procesu važni sjeli za isti stol i da je nastavljen dijalog na tome, a na nama je da, zajedno s Ministarstvom obrazovanja, učinimo iduće korake. Izražena je želja da škola počne raditi od rujna iduće godine, jer je već izrađen kurikulum, nastavnici koji bi u toj školi radili su educirani i kadar postoji, roditelji i djeca su također spremni. Ako postoji politička volja, stvar je na svim razinama vlasti da osiguraju materijalno-tehničke uvjete, osnuju Novu školu i ona konačno zaživi". Još je ukazala kako se radi „o trećoj opciji kojom se ne mijenja postojeći sustav škola u Vukovaru" i podsjetila da je „još samo stvar na administrativnim i tehničkim stvarima".

„Vukovarci su 21 godinu od rata i 14 godina nakon mirne reintegracije, života u miru i toleranciji, pokazali dovoljno spremnosti napraviti korak dalje. Došlo je vrijeme učiniti kvalitetniji iskorak i u obrazovanju, a sve zbog budućnost djece i mladih. Optimistično gledam na početak iduće školske godine kad bi takva škola mogla zaživjeti" – naglasio je pred novinarima gradonačelnik Vukovara Željko Sabo i dodao ocjenu za sastanak na Pantovčaku kako se na svim razinama – od predsjednika, preko ministra, do lokalnih vlasti došlo do toga da se operativno počne odrađivati stvari i kako je dovoljno vremena da početak rujna 2013. bude trenutak kad će Nova škola u Vukovaru i zaživjeti".

Potporu Novoj školi Vukovar dao je i ministar Željko Jovanović: „U Zakonu o odgoju i obrazovanju je propisano da je, upravo kad je riječ o djeci, cilj odgajati ih i obrazovati za multikulturalno društvo. Upravo je to i cilj ministarstva koje je već ove godine počelo s projektom odgoja i obrazovanja za građansko društvo i demokraciju gdje se projekt Nove škole u Vukovaru kao integrirane škole pokazao kao jedan od ključnih prioriteta za razvoj i Vukovara, ali i Hrvatske. Prema mišljenju Agencije za odgoj i obrazovanje projekt Nove škole apsolutno zaslužuje podršku te uz neke sitne dorade i osuvremenjivanje očekujem da zajedničkim zauzimanjem svih u Vukovaru iduće jeseni imamo Novu školu".

Izvor fotografija: Ured predsjednika RH

{gallery}2012/09/12/07{/gallery}