×

Upozorenje

JFolder: :files: Putanja nije direktorij. Putanja: /home/vukovar/public_html/images/stories/2012/10/11/02
×

Napomena

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/stories/2012/10/11/02

Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović održao je 4. listopada tematsku sjednicu Vijeća za socijalnu pravdu na temu "Povratak, socijalna integracija i stambeno zbrinjavanje" u čijem radu je sudjelovao i gradonačelnik Vukovara Željko Sabo.

Prema pisanju HINA-e u raspravi o povratku, socijalnoj integraciji i stambenom zbrinjavanju na tematskoj sjednici Vijeća za socijalnu pravdu predsjednika Republike Ive Josipovića istaknuto je kako treba ubrzati i olakšati povratak izbjeglih u njihove domove, zapošljavanje te ostvarivanje drugih društvenih i socijalnih prava.

Predsjednik Josipović je izrazio zadovoljstvo što su sudionici podržali vladin program te što se problem povratka i integracije rješava u okviru regionalne suradnje. Podsjetio je da je Sarajevskom deklaracijom utvrđeno da se svatko može vratiti odakle je otišao, ali i ostati tamo gdje se nalazi, ako to želi. Potrebno je zbrinuti 26.898 osoba za što je potrebno 583,6 milijuna eura, a donatorskim konferencijama osigurat će se polovina iznosa. Od 2012. do 2017. trebalo bi zbrinuti 2540 nositelja stanarskog prava, dodao je.

Pomoćnik ministra regionalnog razvoja i europskih fondova iz Uprave za stambeno zbrinjavanje i statusna prava Stanko Janić istaknuo je kako je stambeno zbrinjavanje i obnova lakmus papir odnosa u društvu.

Saša Milošević u ime Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) i Srpskog narodnog vijeća (SNV) istaknuo je da bi stambeno zbrinjavanje, koje je, kako je rekao, potrebno ubrzati i olakšati, trebalo biti nositeljem povratka.

Zamjerio je što za zločine počinjene u Oluji još nitko nije osuđen i što obitelji, kojima su terorističkim djelovanjem izvan borbenih djelovanja uništeni domovi i podnijele su tužbe protiv RH, gube sporove i moraju platiti sudske troškove.

Također je zamjerio, kako je rekao, "kroatocentričnost" hrvatskog obrazovnog sustava koji zanemaruje doprinos Srba u razvoju hrvatskog društva kao i segregacijski model školovanja u Podunavlju.

Pozdravio je procesuiranje ubojstva Srba u Sisku i zlostavljanja u Kerestincu, kao i smanjenje broja optužnica protiv pripadnika srpske nacionalnosti za ratne zločine s oko 5000 na 1500, no i taj broj optužnica smatra prevelikim.

Odgovarajući na novinarsko pitanje nakon skupa, Milošević je rekao razlog nedolaska predsjednika SNV-a Milorada Pupovca na sjednicu Vijeća nije nedavna polemika s predsjednikom države već zauzetost drugim obvezama.

Vukovarski gradonačelnik Željko Sabo zamjerio je što nije spomenut pozitivan primjer Vukovara s obzirom na to da u tom gradu nakon teških stradanja, razaranja, počinjenih zločina i odvođenja u logore nema incidenata i što Vukovar može biti primjer kako se prevladavaju problemi.

Primjedbe na to kako SNV rješava probleme Srba u Hrvatskoj i na nedolazak Pupovca iznio je u ime Nacionalnog vijeća Srba u Hrvatskoj Nenad Vlahović.

Mato Jurić iz Zajednice prognanih Hrvata iz Srijema, Bačke i Banata podsjetio je da je u razdoblju od 1991. do 1996. iz Banata protjerano 40.000 Hrvata, da su bili izloženi ubojstvima i da se tek desetak obitelji vratilo u Srbiju. Izgubili smo državljanstvo i blokirana nam je ušteđevina u bankama, upozorio je Jurić.

Predsjednik Građanske udruge za ljudska prava Zoran Pusić rekao je kako je problem povratka jedna od najtežih regionalnih problema i ne rješava se lako, ali su učinjeni veliki pomaci u odnosu na proteklo desetljeće, a naročito u odnosu na '90-te godine prošlog stoljeća. Iznio je podatak da se 2000. vratilo 15.000 osoba, a ove samo 38 te da ima još oko pet posto osoba koje bi se željele vratiti.

Vijeće predsjednika Republike za socijalnu pravdu razmatra i analizira teme iz područja ljudskih, radnih i socijalnih prava, ostvarivanja načela socijalne pravde, solidarnosti i društvene odgovornosti. /HINA/

{gallery}2012/10/11/02{/gallery}