Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović održao je 4. listopada tematsku sjednicu Vijeća za socijalnu pravdu na temu "Povratak, socijalna integracija i stambeno zbrinjavanje" u čijem radu je sudjelovao i gradonačelnik Vukovara Željko Sabo.

Prema pisanju HINA-e u raspravi o povratku, socijalnoj integraciji i stambenom zbrinjavanju na tematskoj sjednici Vijeća za socijalnu pravdu predsjednika Republike Ive Josipovića istaknuto je kako treba ubrzati i olakšati povratak izbjeglih u njihove domove, zapošljavanje te ostvarivanje drugih društvenih i socijalnih prava.

Predsjednik Josipović je izrazio zadovoljstvo što su sudionici podržali vladin program te što se problem povratka i integracije rješava u okviru regionalne suradnje. Podsjetio je da je Sarajevskom deklaracijom utvrđeno da se svatko može vratiti odakle je otišao, ali i ostati tamo gdje se nalazi, ako to želi. Potrebno je zbrinuti 26.898 osoba za što je potrebno 583,6 milijuna eura, a donatorskim konferencijama osigurat će se polovina iznosa. Od 2012. do 2017. trebalo bi zbrinuti 2540 nositelja stanarskog prava, dodao je.

Pomoćnik ministra regionalnog razvoja i europskih fondova iz Uprave za stambeno zbrinjavanje i statusna prava Stanko Janić istaknuo je kako je stambeno zbrinjavanje i obnova lakmus papir odnosa u društvu.

Saša Milošević u ime Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) i Srpskog narodnog vijeća (SNV) istaknuo je da bi stambeno zbrinjavanje, koje je, kako je rekao, potrebno ubrzati i olakšati, trebalo biti nositeljem povratka.

Zamjerio je što za zločine počinjene u Oluji još nitko nije osuđen i što obitelji, kojima su terorističkim djelovanjem izvan borbenih djelovanja uništeni domovi i podnijele su tužbe protiv RH, gube sporove i moraju platiti sudske troškove.

Također je zamjerio, kako je rekao, "kroatocentričnost" hrvatskog obrazovnog sustava koji zanemaruje doprinos Srba u razvoju hrvatskog društva kao i segregacijski model školovanja u Podunavlju.

Pozdravio je procesuiranje ubojstva Srba u Sisku i zlostavljanja u Kerestincu, kao i smanjenje broja optužnica protiv pripadnika srpske nacionalnosti za ratne zločine s oko 5000 na 1500, no i taj broj optužnica smatra prevelikim.

Odgovarajući na novinarsko pitanje nakon skupa, Milošević je rekao razlog nedolaska predsjednika SNV-a Milorada Pupovca na sjednicu Vijeća nije nedavna polemika s predsjednikom države već zauzetost drugim obvezama.

Vukovarski gradonačelnik Željko Sabo zamjerio je što nije spomenut pozitivan primjer Vukovara s obzirom na to da u tom gradu nakon teških stradanja, razaranja, počinjenih zločina i odvođenja u logore nema incidenata i što Vukovar može biti primjer kako se prevladavaju problemi.

Primjedbe na to kako SNV rješava probleme Srba u Hrvatskoj i na nedolazak Pupovca iznio je u ime Nacionalnog vijeća Srba u Hrvatskoj Nenad Vlahović.

Mato Jurić iz Zajednice prognanih Hrvata iz Srijema, Bačke i Banata podsjetio je da je u razdoblju od 1991. do 1996. iz Banata protjerano 40.000 Hrvata, da su bili izloženi ubojstvima i da se tek desetak obitelji vratilo u Srbiju. Izgubili smo državljanstvo i blokirana nam je ušteđevina u bankama, upozorio je Jurić.

Predsjednik Građanske udruge za ljudska prava Zoran Pusić rekao je kako je problem povratka jedna od najtežih regionalnih problema i ne rješava se lako, ali su učinjeni veliki pomaci u odnosu na proteklo desetljeće, a naročito u odnosu na '90-te godine prošlog stoljeća. Iznio je podatak da se 2000. vratilo 15.000 osoba, a ove samo 38 te da ima još oko pet posto osoba koje bi se željele vratiti.

Vijeće predsjednika Republike za socijalnu pravdu razmatra i analizira teme iz područja ljudskih, radnih i socijalnih prava, ostvarivanja načela socijalne pravde, solidarnosti i društvene odgovornosti. /HINA/

{gallery}2012/10/11/02{/gallery}