Povodom Dana Grada, koji se u Vukovaru slavi 3. svibnja na blagdan njegovih zaštitnika sv. Filipa i Jakova, u Hrvatskom domu Vukovar održana je svečana sjednica Gradskoga vijeća Grada Vukovara.

Svečanoj sjednici odazvali su se brojni uzvanici i prijatelji Vukovara: predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović, potpredsjednik Hrvatskog sabora Tomislav Čuljak, izaslanik predsjednika Vlade RH i ministar branitelja Predrag Matić, ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović, saborski zastupnici Vladimir Šeks, Jadranka Kosor, Damir Rimac, Zvonko Milas, Dragan Crnogorac. Koordinatorica UN-a i stalna predstavnica UNDP-a u RH Luisa Vinton, počasni građanin Vukovara Ivica Vrkić, gradonačelnik Šibenika Ante Županović, predstavnici prijateljskog Grada Dubrovnika, prekograničnih općina Bač i Bački Petrovac iz Republike Srbije.

Himnu Republike Hrvatske izveli su članice i članovi dječjeg pjevačkog zbora starijeg uzrasta Odjela glazbene škole OŠ Dragutina Tadijanovića iz Vukovara pod ravnanjem Maje Dretvić.

Nakon minute počasne šutnje za poginule, nestale i ubijene hrvatske branitelje i civile, te sve nevine žrtve Domovinskoga rata svečanu sjednicu otvorio je predsjednik Gradskoga vijeća Goran Bošnjak, a zatim se nazočnima prigodnim riječima obratio gradonačelnik Vukovara Željko Sabo kojemu je predsjednik HAK-a Slavko Tušek uručio Memorandum o namjeri gradnje tehničke baze Hrvatskog autokluba na području Grada Vukovara. Sudionici svečanosti zatim su pogledali dokumentarni film „Svijetlosti Vukovara".

Pozdravne riječi uputili su župan vukovarsko-srijemski Božo Galić, ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović, izaslanik predsjednika Vlade RH Zorana Milanovića i ministar branitelja Predrag Matić koji je na kraju obraćanja gradonačelniku Vukovara Željku Sabou uručio odluku Vlade RH o osnivanju Javne ustanove Memorijalnog centra Domovinskog rata u Vukovaru ističući kako će država u tu ustanovu u sljedeće tri godine uložiti oko 120 milijuna kuna.

Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović u svom je obraćanju istaknuo da je Vukovar spomenik junaštva i žrtve, ali da mora biti i spomenik budućnosti, simbol i rezultat uspjeha. Josipović je pozvao Vukovarce da njeguju zajedništvo i međusobno poštovanje, tuđi jezik i pismo te da se zalažu kako bi vukovarska djeca pohađala zajedno škole i vrtiće. S obzirom da je često gost grada Vukovara predsjednik Josipović je gradonačelniku Sabou i svim građankama i građanima Vukovara čestitao na obnovi grada koji po njegovom viđenju svake godine izgleda sve ljepše i uređenije.

Sukladno odlukama Gradskoga vijeća Grada Vukovara tijekom svečane sjednice u povodu Dana Grada 2013. godine zaslužni su primili javna priznanja i nagrade koje su uručili predsjednik Gradskoga vijeća Goran Bošnjak i gradonačelnik Željko Sabo.

Tako su nagrade za životno djelo dobili Eduard Bulić za pedesetogodišnje aktivno sudjelovanje u nogometnim događanjima u Vukovaru te dr. Velimir Veljo Mihailović za izuzetan doprinos u liječenju djece u gradu Vukovaru.

Dobitnici Medalje grada Vukovara su: Branko Meden, Branko Uvodić, HNK Radnički, Karate klub Vukovar, Planum građenje d.o.o, Radoslav Popović, Silvestar Doroghazi, Ansambl narodnih igara SKD Prosvjeta i Slobodan Perić.

Plaketu Grada Vukovara dobili su: Institut Ivo Pilar-Područni centar Vukovar, Predrag Kovačević-posthumno i Teodor Jukić.

U glazbenom dijelu programa još su nastupili su i orkestar Disonanca kao i Tamburaški orkestar odjela glazbene škole OŠ Dragutina Tadijanovića Vukovar pod ravnanjem Trajka Iljovskog i Aleksandra Gašparovića uz pratnju nastavnika Darka Kujundžića i Renate Somrak.

{gallery}2013/05/03/07{/gallery}