pic tn 01Vlada Republike Hrvatske, Ministarstvo uprave i Povjerenstvo za koordinaciju informatizacije javnog sektora, zajedno s Europskom komisijom - Glavnom upravom za komunikacijske mreže, sadržaje i tehnologiju, organizirala je u sklopu 36. međunarodnog skupa za informacijsku i komunikacijsku tehnologiju, elektroniku i mikroelektroniku - MIPRO 2013., konferenciju Digital Agenda for Europe - Going Local. Konferencija je održana 23. svibnja 2013. u opatijskom Kongresnom centru Grand hotela Adriatic, a Grad Vukovar je na konferenciji predstavljao Siniša Kovačić, pročelnik Upravnog odjela za opće poslove i ured gradonačelnika.

Europska komisija je, u okviru svoje Strategije Europa 2020. u svibnju 2010. godine objavila Priopćenje koje sadrži inicijativu pod nazivom „Digital Agenda for Europe" kao jednu od sedam ključnih inicijativa predviđenih tim strateškim programom. Sveopći je cilj ove inicijative ostvariti održive gospodarske i društvene pogodnosti na jedinstvenom digitalnom tržištu utemeljenom na brzom i ultrabrzom internetu te interoperabilnim aplikacijama.

Cilj konferencije bio je promidžba inicijative Digital Agenda for Europe kojom se želi potaknuti gospodarstvo i pomoći europskim građanima i tvrtkama da maksimalno iskoriste mogućnosti digitalnih tehnologija. Konferencija se odvijala u dva modula "Smjernice Europske komisije i razvoj širokopojasnog pristupa u RH" i "Korisnost informacijsko-komunikacijskih tehnologija za društvo". Kroz module su sudionici konferencije bili upoznati sa smjernicama ove inicijative te s rezultatima koje je postignutim na području Republike Hrvatske u pojedinim područjima provedbe kao i primjere dobre prakse u pojedinim jedinicama regionalne i lokalne uprave. Za kraj je održan okrugli stol na temu "Što Hrvatska donosi u EU i što može očekivati od članstva EU u području informacijsko-komunikacijske tehnologije".

Izvor fotografije: Grad Rijeka