Gradsko vijeće Grada Vukovara konstituirano je 30. Kolovoza 2013. godine iz trećeg pokušaja. Pozivu predstojnika Ureda državne uprave u Vukovarsko-srijemskoj županiji Gorana Bošnjaka odazvalo se svih 24 vijećnika.

Nakon utvrđivanja kvoruma slijedio je izbor Mandatne komisije. Prijedlog za članove podnesen je od strane koalicije HDZ/HSP dr. Ante Starčević, a za članove su predloženi Ivan Penava, Željko Pinjuh i Robert Rapan. Nakon toga su članovi gradskoga vijeća Grada Vukovara iz redova SDP-a napustili sjednicu, osim vijećnika Željka Pinjuha. Goran Bošnjak je u ime Kluba vijećnika SDP-a takav potez obrazložio - postalo je očigledno da je HDZ/HSP dr. Ante Starčević preko vijećnika SDP-a osigurao većinu u Gradskom vijeću Grada Vukovara čime je isti prekršio odluku GO SDP-a.

Nakon prihvaćanja izvješća Mandatne komisije o verifikacijama mandata predsjedanje sjednicom preuzeo je i nastavio Ivan Penava kao prvi sa liste koja je dobila najveći broj glasova na prošlim lokalnim izborima. Gradski vijećnici iz redova HDZ-HSP dr. Ante Starčević, SDSS-a i vijećnik Željko Pinjuh iz SDP-a zatim su položili svečanu prisegu.

Pod točkom 3. dnevnoga reda izvršen je Izbor Komisije za izbor i imenovanja u sastavu: Nikola Mažar, predsjednik, Radivoj Đurić, Igor Gavrić, Marija Budimir i Krešimir Raguž, članovi.

Pod točkom 4. dnevnog reda izvršen je izbor predsjednika i dva potpredsjednika Gradskoga vijeća Grada Vukovara. Nakon podnošenja prijedloga za navedene funkcije sjednicu su napustili i gradski vijećnici iz redova SDSS-a uz obrazloženje vijećnika Dejana Drakulića - zbog izostavljanja jednog predstavnika SDSS-a u prijedlogu.

Jednoglasnom odlukom 13 preostalih gradskih vijećnika za predsjednika Gradskoga vijeća Grada Vukovara izabran je Željko Pinjuh, a potpredsjednike Pilip Karaula i Marijan Pavliček.

-Zahvaljujem na podršci i najavljujem da ćemo raditi u interesu grada i građana. Primarni cilj nam je stvaranje uvjeta za gospodarsko oživljavanje Vukovara, a ne rušenje gradonačelnika – rekao je nakon sjednice izabrani predsjednik Gradskoga vijeća Grada Vukovara Željko Pinjuh i najavio vrlo brzo novu radnu sjednicu.

{gallery}2013/08/30/01{/gallery}