U Vukovaru je 1. prosinca boravio američki general i diplomata Jacques Paul Klein sa suprugom. Povijesnu ulogu J.P. Klein odigrao je kao prijelazni upravitelj UNTAES-a tijekom mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja zbog čega je odlukom Gradskoga vijeća Grada Vukovara 31. ožujka 2003. proglašen počasnim građaninom Vukovara. Povelja mu je uručena 12. studenoga 2008. godine.
Gradonačelnik Vukovara Željko Sabo sa svojim zamjenicima Danijelom Stanković i Srđanom Milakovićem primio je u svom uredu J.P. Kleina i suprugu Margaret u pratnji osječkog gradonačelnika Ivice Vrkića.
Nakon razgovora u izjavama za medije gradonačelnik Željko Sabo je zahvalio J.P. Kleinu za sve što je učinio u procesu mirne reintegracije kad je preostalo okupirano područje hrvatskog Podunavlja konačno vraćeno u sustav Republike Hrvatske bez novih žrtava, čime je stvoren i najvažniji preduvjet za povratak prognanih Vukovaraca. Kasnije se ispostavilo da se, ustvari, radilo o jednoj od najuspješnijih mirovnih operacija UN-a u svijetu.
J.P. Klein posebno je naglasio veliki napredak Vukovara, ali i izrazio kako ne krije razočarenje što nije bilo više međunarodne pomoći u obnovi i izgradnji grada iako je imao uvjeravanja iz Zagreba da će se u Vukovar i istočnu Slavoniju ulagati jako puno, no to nije ostvareno. – Investicije moraju doći, jer ako ljudi ne rade, troše vrijeme na aktivnosti koje ništa ne stvaraju, rekao je Klein.
Na neizbježno pitanje novinara o dvojezičnosti u Vukovaru naveo je nekoliko primjera te dodao kako je rođen u Francuskoj gdje se nacionalnost ne spominje niti u jednom službenom dokumentu. - Svi smo Francuzi zbog Francuske revolucije od koje smo svi državljani Francuske, a ne nacionalne manjine – rekao je Klein.
Tijekom boravka u Vukovaru J.P.Klein sastao se i sa bivšim gradonačelnicima grada Vukovara Vladimirom Štenglom, Tomislavom Šotom i Zdenkom Buljan te predstavnicima srpske nacionalne manjine iz vremena procesa mirne reintegracije kao i današnjih dana - Vojislavom Stanimirovićem, Markom Čeprnjom i Draganom Crnogorcem.
Prijelazni upravitelj hrvatskog Podunavlja i počasni građanin Vukovara posjetio je Memorijalno groblje žrtava iz Domovinskoga rata, Spomen dom i masovnu grobnicu na Ovčari gdje je zajedno sa gradonačelnicima Vukovara i Osijeka zapalio svijeću u počast žrtvama Vukovara u Domovinskom ratu. Mjesto sjećanja – Vukovarsku bolnicu 1991. J.P. Klein obišao je u pratnji dr. Vesne Bosanac te Gradski muzej Vukovar u pratnji ravnateljice Ruže Marić.