{gallery}2014/03/29/01{/gallery}Gradski vijećnici Grada Vukovara na svojoj 7. sjednici, održanoj 28. ožujka 2014. godine, većinom glasova nisu donijeli odluku o proračunu Grada Vukovara za period od 1. 01. do 31. prosinca 2014. godine što znači da će građani Vukovara s pravom glasa prijevremeno na nove izbore za gradonačelnika i Gradsko vijeće Grada Vukovara.

ZA donošenje proračuna je glasalo 11 vijećnika (8 SDP-a i 3 SDSS-a), PROTIV 13 vijećnika (9 HDZ-a, 3 HSP dr. AS, Željko Pinjuh, nezavisni).

Uoči početka sjednice Gradskog vijeća Grada Vukovara, vukovarski HDZ je na medijskoj konferenciji uvjetovao prihvaćanje proračuna ostavkom gradonačelnika Željka Saboa i prihvaćanjem njihovih određenih amandmana na predloženi proračun u čemu su svoju podršku najavili i vijećnici vukovarskog HSP dr. AS. Još je najavljeno da su i u tom slučaju spremni dati svoje vijećničke mandate na raspolaganje.

Zatim je na samom početku današnje sjednice Gradskog vijeća Vukovara, nakon utvrđivanja kvoruma, predsjednik Željko Pinjuh dao riječ gradonačelniku Željku Sabou, koji je u obraćanju gradskim vijećnicima istaknuo da se izglasavanjem proračuna jamči nastavak započetih i početak drugih vrlo značajnih projekata u gradu Vukovaru od čije realizacije umnogome ovisi, među ostalim, i uspješnost poslovanja gradske tvrtke Komunalac.

– Čovjeku se događaju neke stvari na koje ne može utjecati. Operirao sam 5. veljače kralježnicu, prošloga tjedna trebao sam operirati kamen u bubrežnim kanalima, ali mi je prije toga zbog novih nalaza i problema sa srcem ugrađen pacemaker. Neki u sve to ne žele vjerovati kao ni u slučaju napada na moju suprugu. Tražim samo da me poštedite barem dok ne izvadim konce. Što se tiče nedavnog sudjelovanja na sudu u Osijeku, tamo sam rekao časnom sudu da nisam kriv. Nema nikakve nagodbe i nevin sam – rekao je gradonačelnik Vukovara Željko Sabo i pokazao rane od operativnog zahvata te napustio gradsku vijećnicu.

Nakon „Aktualnog sata gradonačelnika" pred gradskim vijećnicima nalazilo se 34 točke dnevnog reda od kojih je predlagatelj povukao točku br. 4 - Donošenje Odluke o ukidanju statusa javnog dobra u općoj uporabi.

Gradski vijećnici Grada Vukovara donijeli su zatim odluke kako slijedi:
1. Odluka o prihvaćanju inicijative UO za uređenje grada, upravljanje gradskom imovinom, komunalno gospodarstvo i zaštitu okoliša za izmjenu i popunu PPUG-a i izmjene i dopune GUP-a Grada Vukovara.
2. Odluka o prihvaćanju izvješća o izvršenju Programa gradnje objekata i uređaja komunalne infrastrukture za 2013.
3. Odluka o prihvaćanju izvješća o izvršenju Programa održavanja komunalne infrastrukture za 2013.
4. Odluka o ukidanju statusa javnog dobra u općoj uporabi (Povučen prijedlog)
5. Odluka o izmjeni odluke o mjerilima i postupku za odobravanje uporabe grba, zastave i drugih znamenja Grada Vukovara
6. Odluka o izmjeni odluke o uređenju prometa na području Grada Vukovara
7. Odluka o izmjeni odluke o komunalnom doprinosu
8. Odluka o izmjeni odluke o obračunu i naplati naknade za razvoj za financiranje gradnje komunalnih vodnih građevina
9. Odluka o usvajanju godišnjeg izvješća o naplaćenim i utrošenim sredstvima naknade za razvoj za 2013.
10. Odluka o izboru članova vijeća Mjesnih odbora na području Grada Vukovara
11. Odluka o području mjesnih odbora Grada Vukovara
12. Odluka o usvajanju Izvješća o radu i financijskog izvješća za 2013. Javne ustanove u kulturi Hrvatski dom Vukovar
13. Odluka o usvajanju Izvješća o radu i financijskog izvješća za 2013. Javne vatrogasne postrojbe Vukovar
14. Odluka o usvajanju Izvješća o radu i financijskog izvješća za 2013. Gradskog muzeja Vukovar
15. Odluka o usvajanju Izvješća o radu i financijskog izvješća za 2013. Gradske knjižnice Vukovar
16. Odluka o usvajanju financijskog izvješća za 2013. Dječjeg vrtića Vukovar 1
17. Odluka o davanju suglasnosti na izmjene i dopune Statuta Dječjeg vrtića Vukovar 1
18. Odluka o davanju suglasnosti na Statut Gradskog muzeja Vukovar
Nakon stanke vijećnici HDZ-a i HSP dr. Ante Starčević iznijeli su odluku kako će u daljnjem tijeku sjednice glasovati protiv svih točaka vezanih za donošenje proračuna. Tu svoju odluku obrazložili su izostankom ostavke Željka Saboa na mjesto gradonačelnika.
Takvu svoju odluku su zatim i potvrdili zajedno sa predsjednikom Gradskoga vijeća Grada Vukovara i nezavisnim vijećnikom Željkom Pinjuhom glasajući „Protiv":
19. Donošenja Odluke o usvajanju Financijskog plana za 2014. Dječjeg vrtića Vukovar 1
20. Donošenja Odluke o usvajanju Financijskog plana za 2014. Dječjeg vrtića Vukovar 2
21. Donošenja Odluke o usvajanju Plana i programa rada i Financijskog plana za 2014. Gradske knjižnice Vukovar
22. Donošenja Odluke o usvajanju Plana i programa rada i Financijskog plana za 2014. Gradskog muzeja Vukovar
23. Donošenja Odluke o usvajanju Plana i programa rada i Financijskog plana za 2014. Javne ustanove u kulturi Hrvatski dom Vukovar
24. Donošenja Odluke o usvajanju Plana i programa rada i Financijskog plana za 2014. Javne vatrogasne postrojbe Vukovar
25. Donošenja Odluke o usvajanju Plana i programa rada i Financijskog plana za 2014. Osnovne, glazbene i plesne škole Vukovar
26. Donošenja Odluke o donošenju Programa gradnje objekata i uređaja komunalne infrastrukture za 2014.
27. Donošenja Odluke o donošenju Programa održavanja komunalne infrastrukture za 2014.
28. Donošenja Odluke o usvajanju Programa financiranja javnih potreba u sportu Grada Vukovara za 2014.
29. Donošenja Odluke o usvajanju Programa financiranja javnih potreba u kulturi, tehničkoj kulturi i ostalim područjima, socijalnoj, zdravstvenoj i humanitarnoj djelatnost za 2014.
30. Donošenja Programa utroška sredstava šumskog doprinosa za 2014.
31. Donošenja Programa utroška sredstava ostvarenih od prodaje, zakupa i dugogodišnjeg zakupa poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu RH za 2014.
32. Donošenja Programa utroška sredstava naknade za ozakonjenje nezakonito izgrađenih zgrada u prostoru za 2014.
33. Donošenja:
a. Odluke o Proračunu Grada Vukovara za period od 1. siječnja do 31. prosinca 2014.
b. Odluke o izvršavanju Proračuna Grada Vukovara za 2014.

Pod točkom 34. Prijedlozi i informacije nije bilo rasprave.

Neposredno nakon zadnje sjednice Gradskoga vijeća Grada Vukovara u ovom sazivu dosadašnji predsjednik Željko Pinjuh je rekao: – Vijećnici HDZ-a i HSP dr. Ante Starčević zatražili su da gradonačelnik podnese ostavku nudeći isto tako i svoje ostavke na funkcije vijećnika. Na taj način su željeli svi da zatraže legitimitet od građana koji su jedini mjerodavni dati ocjene našeg rada i djelovanja na izabranim funkcijama.

U novonastaloj situaciji, a sukladno zakonu, dužnosti će biti razriješeni gradonačelnik Željko Sabo, njegove zamjenice Danijela Stanković i Drinka Komljenović, a cjelokupno Gradsko vijeće Grada Vukovara raspušteno. Zamjenik gradonačelnika Srđan Milaković, koji je na tu dužnost izabran kao predstavnik srpske nacionalne manjine, ostaje na svojoj funkciji.

Što i kako dalje? Građanke i građani Vukovara s pravom glasa ponovno će na birališta za izbor gradonačelnika i dvoje zamjenika gradonačelnika Grada Vukovara kao i za članove Gradskoga vijeća Grada Vukovara.

Prije toga, odluka o neizglasavanju proračuna Grada Vukovara bit će upućena Ministarstvu uprave i na znanje predstojniku Ureda državne uprave Vukovarsko-srijemske županije Goranu Bošnjaku, koji je pojasnio što slijedi:

- Na prijedlog središnjeg tijela državne uprave Vlada Republike Hrvatske donijet će odluku o raspuštanju Gradskog vijeća i razrješenju gradonačelnika i njegovih zamjenika. Vlada RH imenuje i povjerenika nadležnog za rad Gradskoga vijeća i gradonačelnika, a isti povjerenik će se brinuti za funkcioniranje grada do konstituiranja novog saziva Gradskoga vijeća Grada Vukovara i stupanja na dužnost novog gradonačelnika Grada Vukovara. Izbori se moraju održati najkasnije 90 dana od dana raspuštanja, a od raspisivanja izbora ne može proteći manje od 30 ni više od 60 dana.