{gallery}2014/04/09/04{/gallery} VUKOVAR – Nakon višemjesečnih opsežnih radova u središtu Vukovara, u povijesnoj gradskoj jezgri – što su Vukovarci, unatoč buci i otežanom kretanju, mirno podnosili nestrpljivo čekajući novo, ljepše lice svog grada – konačno se taj opsežan posao težak 9,5 milijuna kuna, privodi kraju. Rok za završetak je, naime, sredinom travnja! Tako bi na ponos Vukovaraca i radost onih koji Vukovar pohode, barokna jezgra osvanula u svoj svojoj raskoši umjesto u donedavnim ratnim ranama iz 1991. godine.
Dok su iz gradske kuće proteklih mjeseci najavljivali kako će centar Vukovara "biti ljepši nego ikada", novi sjaj stare barokne jezgre već je vidljiv. Elegancija sivih granitnih ploča – a dobavljeno je 4.000 "kvadrata" kvalitetnog granita iz Kine – pruža smirenost duž glavne gradske šetnice, u pješačkoj zoni, odnosno u Tuđmanovoj ulici od mosta preko rijeke Vuke do križanja s Teslinom ulicom, kao i u Strossmayerovoj do križanja s Parobrodskom ulicom, ne oduzimajući ništa od ljepote i ne "svađajući se" s raznobojnim obnovljenim fasadama građevina, od kojih neke datiraju još iz 18. stoljeća. Završava se i najzahtjevniji dio, onaj postavljanja završne obloge pješačkog mosta preko rijeke Vuke.
– Na središnji pješački most stavlja se hidroizolacija, a bit će potom obložen granitnom podlogom uz zaštitu nosivog dijela konstrukcije od daljnjeg propadanja. Rješava se i urbana oprema poput zaštitnih stupića, cvjetnjaka i posude za otpatke, kao i krajobrazno uređenje, što će u konačnici pružiti cjelovitu i prekrasnu sliku centra grada Vukovara – istaknula je zamjenica vukovarskog gradonačelnika Drinka Komljenović, uz zahvalu Vukovarcima na "strpljenju i razumijevanju".
– Uskoro očekujemo završetak opsežnih i vrlo zahtjevnih radova na ovom projektu, koji će zasigurno biti na ponos i zadovoljstvo svih naših stanovnika i gostiju – dodala je.
U isto vrijeme, u završnici su radovi na uređenju javnoprometnih površina u centru grada. U ulicama dr. Franje Tuđmana i Vladimira Nazora postavlja se opločenje na pješačkim stazama – 2.200 "kvadrata" – a kolnik se asfaltira u površini od oko 2.650 "kvadrata" s novim sustavom odvodnje. Naručitelj radova je Grad Vukovar, izvodi ih osječka tvrtka Gradnja d.o.o., a sufinancira Fond za obnovu i razvoj grada Vukovara. Planirani završetak radova je sredinom travnja ove godine. Tako će, unutar povijesne jezgre Vukovara, novi asfalt biti od pješačke zone do Bećarskog zvona, i s druge strane do kapelice grofova Eltz, a nogostupi cijelom tom trasom prekriveni kamenim pločama.
Inače, radovi na završnom uređenju središta Vukovara počeli su prvog dana ulaska Hrvatske u Europsku uniju, s rokom izvedbe od 120 radnih dana. Radovi se sve vrijeme provode u suglasju s konzervatorima i Ministarstvom kulture kako bi se očuvale povijesne vrijednosti srca hrvatskog grada na Dunavu i Vuki.
Sanja BUTIGAN