{gallery}2014/06/18/02{/gallery} Povjerenik Vlade RH za Grad Vukovar Damir Grizelj primio je u srijedu, 18. lipnja 2014. godine predstavnike Saveza hrvatskih društava u Sloveniji koji već dvanaestu godinu provode projekt biciklističke karavane „ Put prijateljstva Vukovar-Ljubljana" i zahvalio im na svemu što su učinili svih prethodnih dvanaest godina na stvaranju prijateljskih veza s Vukovarom.
-Projekt biciklističke karavane „Put prijateljstva Vukovar-Ljubljana" sadržava u sebi poruke mira i suživota. Za vrijeme rata u Vukovaru Hrvati u Sloveniji živjeli su s ovim gradom i prikupljali pomoć, a nakon svega željeli smo biti dio života na jedan ovakav sportski način, povezujući Hrvatsku i Sloveniju, Vukovar i Ljubljanu. Kada vidimo Vukovar prije dvanaest godina i Vukovar danas moramo iskreno čestitati svima na zaista velikom uspjehu u ostvarenim promjenama koje doživljavamo i vidimo ovdje. Danas mogu najaviti kako ćemo iduće godine s nama dovesti i naše gospodarstvenike i povezati ih s kolegama iz Vukovara s ciljem širenja suradnje i na gospodarskom planu – rekao je Petar Antunović, predsjednik Saveza hrvatskih društava u Sloveniji.
Savez hrvatskih društava u Sloveniji organizira ovaj projekt povodom Dana državnosti Republike Hrvatske i Republike Slovenije, te kao doprinos izgradnji međususjedskih mostova. Biciklistička karavana starta 19. 06. 2014. u 7,30 sati iz Vukovara, grada simbola otpora i pobjede, u znak odavanja počasti svim braniteljima Republike Hrvatske i stiže na cilj u Ljubljanu 21. 06. 2014. godine oko 16,00 sati.
Svi sudionici biciklističke karavane stigli su u Vukovar dan ranije, u srijedu, 18. lipnja, nakon smještaja u hotel „Lav" posjetili su dvorac Eltz i obišli stalni postav Gradskog muzeja Vukovar.
Predstavnici Saveza hrvatskih društava u Sloveniji i sudionici biciklističke karavane „Put prijateljstva Vukovar-Ljubljana" tradicionalno su odali počast žrtvama Vukovara u Domovinskom ratu polaganjem vijenca kod Križa na ušću Vuke u Dunav.
Organizatori karavane su ove godine izdali i prikladan „ Zbornik svih dosadašnjih karavana Puta prijateljstva" tiskan u tvrdim koricama na više od 200 stranica u kojem je sažet cjelokupni trud svih dosadašnjih organizatora i sudionika karavane.