{gallery}2014/10/07/04{/gallery} Hrvatska slavi Dan neovisnosti, državni blagdan kojim se prisjećamo 8. listopada 1991.,kada je Sabor jednoglasno donio Odluku o raskidu svih državnopravnih veza s bivšom SFRJ. Time je Hrvatska postala nezavisna i samostalna država.
Povodom Dana neovisnosti Republike Hrvatske već tradicionalno na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata grada Vukovara položeni su vijenci i zapaljene svijeće za sve poginule hrvatske branitelje i civile u Domovinskom ratu. Dan uoči praznika kod spomen-obilježja počast su odali: izaslanstvo Vukovarsko-srijemske županije, predvođeno županom Božom Galićem, zajednički vijenac položili su Grad Vukovar i predsjednici udruga proisteklih iz Domovinskog rata Grada Vukovara, izaslanstva Policijske uprave Vukovarsko-srijemske županije, Hrvatske vojske-gardijske oklopno mehanizirane brigade HV Vinkovci i Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Vukovarsko-srijemske.
Izaslanstvo Grada Vukovara predvodio je gradonačelnik Ivan Penava u pratnji predsjednika Gradskoga vijeća Igora Gavrića te zamjenika i zamjenice gradonačelnika, Marijana Pavličeka i Marije Budimir.
Nakon polaganja vijenaca i paljenja svijeća molitvu je predvodio fra Ivica Jagodić, župnik Župe sv. Filipa i Jakova.
-Grad Vukovar i braniteljske udruge proistekle iz Domovinskog rata grada Vukovara polaganjem zajedničkog vijenca u počast poginulim, ubijenim i nestalim hrvatskim braniteljima i civilnim žrtvama poslali su jasnu poruku o našem zajedništvu na jedan od najsvetijih datuma povijesti Republike Hrvatske. Samo zajedništvo i jedinstvo na razini Vukovara, ali i cijele Hrvatske, može nam donijeti toliko željeni boljitak u životu svakog čovjeka. To smo zauvijek dužni prema hrvatskim braniteljima koji su za nezavisnu i samostalnu Republiku Hrvatsku položili svoj život– rekao je gradonačelnik Vukovara Ivan Penava.