{gallery}2014/10/10/03{/gallery} Gradonačelnik Ivan Penava pozvao je danas novinare na medijsku konferenciju kako bi još jedanput upozorio javnost na problem vukovarskih obitelji kojima prijeti deložacija i skidanje sa liste za stambeno zbrinjavanje, a među njima je i tročlana obitelj Asađanin iz Borovo naselja.
- Razlog neriješenoj stambenoj problematici u Vukovaru jeste u tome što državne vlasti već 17 godina nisu postavile stvari na svoje mjesto. Područje grada Vukovara imalo je prije Domovinskog rata 44.000 stanovnika, a danas oko 20.000. U tom smislu možemo govoriti kako imamo poluprazan grad, a u isto vrijeme tjeramo mlade osobe i obitelji iz grada. Stambenim fondom u gradu Vukovaru državne institucije raspolažu sporo i neučinkovito, jer oni u Zagrebu ne razumiju ovu situaciju. Svakodnevno nam dolaze živi ljudi sa svojim životnim problemima, a mi im ne možemo u tome pomoći jer nemamo nadležnosti nad stanovima. Grad Vukovar u svome vlasništvu ima tek 11 stanova od kojih su dva slobodna. Naglašavam da ne podržavam bezakonje i nasilno ulaženje u stanove, ali nije dopustivo da se stambeno zbrinjavanje odvija ovako sporim tempom i traje 17 godina. Ukoliko država pitanje stambene problematike u gradu Vukovaru prepusti gradskim vlastima Vukovara preuzimam odgovornost da ću u suradnji sa udrugama koje se bave ovom problematikom na razini grada Vukovara to pitanje riješiti u roku godine dana - rekao je gradonačelnik Vukovara Ivan Penava.
Na konferenciji za novinare o problemu sa stambenim zbrinjavanjem i najavljenom deložacijom iz stana govorio je Dragutin Asađanin u pratnji supruge Adrijane, sa stanom u ulici Brune Bušića 11 u Borovo naselju u koji su ušli 2006. godine bez pravovaljanog rješenja. Prema rješenju Općinskog suda u Vukovaru deložacija obitelji Asađanin najavljena je za 17. listopad.
– Kao mlada obitelj još 2002. godine podnijeli smo zahtjev za stambeno zbrinjavanje. U međuvremenu smo ušli u stan koji nitko ne potražuje. Vlasnik stana je Republika Hrvatska pa ispada da me država tjera van. Moj otac je HRVI, a stric ubijen na Ovčari. Dijete nam se opteretilo radi svega, ima nesanice, s razlogom se boji gdje ćemo sutra. Nekome je izgleda u cilju tjerati mlade ljude iz Vukovara. Nažalost, izgleda da ću biti primoran 18. studenoga raširiti šator ispred Ureda državne uprave u Vukovaru, pa neka cijela Hrvatska vidi što se i kako radi ovdje, rekao je Dragutin Asađanin.
Prema podatcima Udruge stanara Grada Vukovara, čiji je predstavnik Domagoj Marenić također bio na danas održanoj konferenciji za medije, oko 300 obitelji u Vukovaru čeka deložaciju dok istodobno ima više od tisuću praznih stanova koji su dodijeljeni korisnicima, ali oni ne borave u njima.