{gallery}2014/10/18/03{/gallery}Gradsko vijeće Grada Vukovara donijelo je na svojoj sjednici, održanoj 18. rujna 2014. Odluku temeljem koje pješački most preko rijeke Vuke, između ulice Dr. Franje Tuđmana i Ulice Josipa Jurja Strossmayera u Vukovaru nosi naziv "JEAN MICHEL NICOLIER", po dragovoljcu Domovinskog rata iz Francuske koji je sudjelovao i poginuo u obrani Vukovara.

Otkrivanje ploče s nazivom mosta JEAN-MICHEL NICOLIER održano je u subotu, 18. listopada 2014. godine s početkom u 10,00 sati na pješačkom mostu u središtu Vukovara.

Programu su nazočili: hrvatski branitelji, članovi obitelji poginulih, ubijenih i nestalih hrvatskih branitelja kao i predstavnici braniteljskih udruga Grada Vukovara, najbliži članovi obitelji Jean Michel Nicoliera, majka Lyliane Fournier i brat Paul Nicolier, zastupnica u Europskom parlamentu Ruža Tomašić, Predsjendik Skupštine VSŽ Antun Toni Žagar, gradonačelnik grada Vukovara Ivan Penava, predsjednik Gradskoga vijeća Grada Vukovara Igor Gavrić, zamjenici gradonačelnika Marijan Pavliček i Marija Budimir, zamjenik predsjednika Gradskoga vijeća Pilip Karaula, savjetnik za kulturu i direktor Francuskog instituta u francuskom Veleposlanstvu u RH Luc Levy, predsjednik HDZ-a grada Vukovara Damir Barna i brojni građanke i građani Vukovara.

Svečanost je započela intoniranjem državnih himni Republike Francuske i Republike Hrvatske te minutom tišine u počast svim poginulim, ubijenim i nestalim hrvatskim braniteljima Vukovara i Hrvatske.

Uvodnim riječima naglašeno je kako smrt mladoga Francuza Jean-Michela nadilazi tragediju ratnog sukoba. Ovog mladića koji nije znao puno o Hrvatima i nije došao u Vukovar kao plaćenik, vodila je etika suosjećanja prema ugroženom malom narodu, etika pravde i morala.

Jean – Michel Nicolier rođen je 1. srpnja 1966. godine u francuskom gradu Vesoulu. Na početku Domovinskog rata u srpnju 1991. godine vlakom je došao u Zagreb te se priključio kao dragovoljac Hrvatskim obrambenim snagama na ratištu oko Karlovca. U rujnu iste godine sa zadnjim dragovoljcima HOS-a stigao je u Vukovar i borio se na Sajmištu. Jean-Michel je pokazao iznimnu hrabrost i herojstvo u odbrani grada. Jean-Michel je nekoliko sati prije smrti izgovorio rečenice koje treba upamtiti: „Više puta su mi predložili da izađem iz grada i vratim se u Francusku, ali ja sam ostao. Ja sam kao dragovoljac došao u Vukovar. To je moj izbor, i u dobru, i u zlu."

O ratnom putu Jean – Michel Nicoliera, njegovoj hrabrosti i srčanosti kojom je branio hrvatsku grudu svjedočio je suborac Damir Markuš. Nakon što je pročitana Odluka Gradskoga vijeća o nazivu mosta prigodnim riječima obratio se predsjednik Gradskoga vijeća Igor Gavrić, koji je naglasio da se ovim činom dogodila pravda nakon svih loših radnji koje su prethodile donošenju jedne ovakve odluke. Naime, Igor Gavrić je rekao kako je većina htjela da sadašnji Most prijateljstva prije toga ponese ime Jean Michel Nicolier.

U svom emotivnom govoru riječi zahvalnosti Gradu Vukovaru i gradskim čelnicima uputila je majka Jean Michel Nicoliera, Lylian Fournier, koja je rekla da je ponosna što su Vukovarci priznali doprinos njenoga sina u obrani Hrvatske, te zavapila da se nikad ne odustane od traženja osoba koje se vode kao nestale. Jer, niti posmrtni ostatci njezinog sina još uvijek nisu pronađeni.
Gradonačelnik Ivan Penava pozvao je ponovno na zajedništvo u Vukovaru i Hrvatskoj kod donošenja svih značajnih pitanja i tema koje život znače kao i onih vezanih za prošlost i Domovinski rat. Vukovarski gradonačelnik je rekao kako se upravo u ime tog jedinstva u gradu Vukovaru nije htjelo sada ići u preimenovanje Mosta prijateljstva, jer Jean-Michel će ovako zauvijek ostati u središtu Vukovara.

U svečanom činu otkrivanja ploče s nazivom mosta „Jean Michel Nicolier" zatim su sudjelovali majka Lyliane Fournier, gradonačelnik Vukovara Ivan Penava i predsjednik Gradskoga vijeća Igor Gavrić.

Slikar Damir Kukavica zatim je darovao majci Lylien i bratu Paulu umjetničku sliku. Program su upotpunili svojim nastupom „Vukovarski golubići" pjesmama „Vukovaru ja te volim" i „Voljeni Vukovar.