{gallery}2014/10/28/05{/gallery}Svečanost potpisivanja Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava, Ugovora o sufinanciranju i Ugovora o partnerstvu za infrastrukturne projekte iz područja voda za aglomeracije Vukovar, Čakovec i Županja održana je 28. listopada u dvorani Ružičkine kuće u Vukovaru.

Svečanost potpisivanja održana je u sklopu redovite godišnje prezentacijske svečanosti Operativnog programa „Zaštita okoliša" za razdoblje 2007. - 2013. Na svečanosti potpisivanja ugovora sudjelovali su: potpredsjednik Vlade RH i ministar regionalnog razvoja i EU fondova Branko Grčić, ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina, zamjenik ministra zaštite okoliša i prirode te predstavnik Upravljačkog tijela Operativnog programa zaštite okoliša Hrvoje Dokoza, čelništvo Hrvatskih voda predvođeno generalnim direktorom Ivicom Plišićem, gradonačelnik grada Vukovara Ivan Penava, gradonačelnik grada Čakovca Stjepan Kovač i gradonačelnik grada Županje Davor Miličević, načelnici općina uključenih u projekt, predstavnici lokalnih komunalnih poduzeća te drugi.

Infrastrukturni projekti u aglomeracijama Vukovar, Čakovec i Županja ukupne su vrijedni više od 712 milijuna kuna, a u sufinanciranju svakog od ovih projekata Europska unija sudjeluje sa više od 70 %.

Poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture grada Vukovara projekt je vrijedan gotovo 362 milijuna kuna, a najnovija ulaganja omogućit će gradu Vukovaru i općinama Borovo, Bogdanovci i Trpinja modernu vodno-komunalnu infrastrukturu.

Glavni ciljevi projekta u vodoopskrbi znače: izgradnju cca 7 km magistralnih cjevovoda za naselja Pačetin i Vera koja će postati dio sustava vodoopskrbe grada Vukovara; rekonstrukciju cca 21 km postojećih cjevovoda; smanjenje gubitaka i broj puknuća u vodoopskrbnoj mreži kako bi se spriječilo neracionalno crpljenje prirodnih resursa; gradnja nove vodospreme kapaciteta 3.000m3 što će poboljšati pouzdanost i kontinuitet gradskog sustava te imati indirektni utjecaj na kvalitetu vodoopskrbe za 42.376 ljudi.

Kada se radi o odvodnji ciljevi su: sanacija i rekonstrukcija (28) km te proširenje (9,7km) sustava odvodnje otpadnih voda grada Vukovara uz izgradnju novih crpnih stanica; izgradnja uređaja za pročišćavanje otpadnih voda najvišeg stupnja pročišćavanja, s kapacitetom za približno 42.000 ekvivalent stanovnika te ispuštanjem pročišćene vode u rijeku Dunav; izgradnja novih cjevovoda sa spajanjem na UPOV Vukovar za naselja Lipovača (4,2km), Bogdanovci (9,8km) i Borovo (42,8 km) uz izgradnju potrebnih crpnih stanica (11km) i ostalih objekata; spojiti postojeće sustave u jedinstveni sustav prikupljanja otpadnih voda gradnjom kolektora i crpnih stanica; priključiti dodatnih 8.400 stanovnika na sustav javne odvodnje dogradnjom i proširenjem sustava odvodnje na periferna naselja aglomeracije: povećati priključenost na cca 86 posto a pokrivenost sustavom odvodnje povećati na cca 96 posto.