{gallery}2014/11/03/01{/gallery} U gradskoj četvrti Lužac u Vukovaru obilježena je 23. godišnjica okupacije u Domovinskom ratu prigodnim programom učenika OŠ Dragutina Tadijanovića, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća za ubijene te molitvom koju je predvodio fra Vjenceslav Janjić, župnik župe sv. Josipa Radnika.

Naselje Lužac zauzela je 02. listopada 1991. tadašnja JNA zajedno sa srpskim paravojnim formacijama i tada je višestruko nadmoćniji agresor uspio razdvojiti jedinstvenu obranu Vukovara i Borovo naselja, te izbiti na Dunav. Potpuni slom junačke bitke hrvatskih branitelja za Vukovar uslijedio je 18. studenoga 1991.

Vijence i svijeće za 59 ubijenih i nestalih hrvatskih branitelja i civilnih žrtava Lušca pred Spomen-križ u tom vukovarskom naselju položili su i zapalili predstavnici Vukovarsko-srijemske županije, Grada Vukovara zajedno sa braniteljskim udrugama grada Vukovara, GO HDZ-a Vukovar i HSP dr. Ante Starčević – podružnice Vukovar. Izaslanstvo grada Vukovara predvodio je gradonačelnik Ivan Penava u pratnji predsjednika Gradskoga vijeća Igora Gavrića, zamjenika i zamjenice gradonačelnika Marijana Pavličeka i Marije Budimir i zamjenika predsjednika Gradskoga vijeća Pilipa Karaule.