{gallery}2014/12/22/04{/gallery} Sveučilište u Zagrebu i Grad Vukovar sklopili su Sporazum o suradnji 22. prosinca 2014. godine. U gradskoj vijećnici Grada Vukovara Sporazum su potpisali prof.dr.sc. Damir Boras, rektor zagrebačkog Sveučilišta i Ivan Penava, prof., gradonačelnik Grada Vukovara.

„Smisao potpisivanja Sporazuma sa Sveučilištem u Zagrebu koje je nositelj razvoja u Republici Hrvatskoj je uključivanje Sveučilišta u razvoj Grada Vukovara i maksimiziranje potencijala koje imamo. Mogućnosti za suradnju su velike i na nama je da ih prepoznamo" – ističe gradonačelnik Penava.

Sveučilište u Zagrebu stavit će Gradu Vukovaru na raspolaganje informacije i znanja koja mogu pridonijeti razvoju Vukovara te pružati stručnu pomoć na projektima Grada i obrazovanju kadrova, imajući u vidu niz problema s kojima se Vukovar susreće. „Prihvatio sam inicijativu prorektora prof. dr. sc. Šimprage te sa zadovoljstvom predložio suradnju Gradu Vukovaru - suradnju u znanosti i istraživanju, na području gospodarstva i u tehnološkom transferu. Osmisliti ćemo program kako bi potaknuli aktivnosti koje do sada nisu imale dovoljan zamah, a Gradu na raspolaganje stavljamo sav naš potencijal i resurse." naglasio je rektor Sveučilišta prof. dr. sc. Boras, dodajući kako nema grane u kojoj Sveučilište ne može pružiti pomoć razvoju Vukovara.

Prema Sporazumu strane potpisnice izražavaju spremnost surađivati na: razvoju znanstvenih i stručnih potencijala Grada Vukovara; razvoju umjetničkih i kulturnih potencijala Grada Vukovara; razvoju inovacija i prijenosa znanja i tehnologija u gospodarstvu Grada Vukovara; razvoju ljudskih potencijala zaposlenih u gradskoj upravi i ostalim obrazovnim, znanstvenim, umjetničkim i kulturnim ustanovama Grada Vukovara; realizaciji zajedničkih stručnih i znanstvenih istraživanja; realizaciji zajedničkih gospodarskih programa i projekata te u ostalom potencijalu od zajedničkog interesa.

O provedbi Sporazuma skrbit će Odbor za suradnju, sastavljen na paritetnoj osnovi, koji će mjerodavnim tijelima Sveučilišta u Zagrebu i Grada Vukovara svake godine predlagati realizaciju pojedinih pitanja, vodeći računa o realnim mogućnostima.

„U svijetu, znanost prati razvoj gospodarstva, što nama nedostaje. Mladi žele otići, a taj proces moramo zaustaviti. Potrebno je pokrenuti razvoj gospodarstva kroz nove tehnologije te je na nama da prepoznamo probleme i pozovemo u pomoć Sveučilište koje će nas usmjeriti. Slijede nam danji koraci u cilju maksimiziranja učinaka koje možemo ostvariti sinergijom Grada i Sveučilišta. Znanstveni pristup u suradnji sa lokalnom zajednicom polučit će odlične rezultate" – zaključio je gradonačelnik Penava.