{gallery}2015/01/29/01{/gallery} Javnu prozivku Slavice Jelinić, vijećnice HDSSB-a u Gradskom vijeću Grada Vukovara, koja u svom priopćenju navodi: „Prošlo je 6 mjeseci otkako novi gradonačelnik i njegovi suradnici upravljaju Vukovarom, pa postavljam pitanje: Hoće li se u Vukovaru početi raditi ili ne? Gospodarskih projekata koji bi pridonijeli razvitku grada i zapošljavanja nema..." gradonačelnik Ivan Penava istu odbacuje te navodi samo neke činjenice nakon kojih se može postaviti pitanje – Gospođo Jelinić, pa gdje vi živite?
Znate li da je u posljednjim danima 2014. godine u Vukovaru otvorena moderno opremljena tvornica Yasenka koja će proizvoditi lijekove, kreme, masti, sirupe, dodatke prehrani. U izgradnju i opremanje uloženo je 10,5 milijuna eura i trenutačno ima zaposlenih 15 osoba. O potrebama tržišta ovisit će i kapacitet proizvodnje kao i dalje moguće zapošljavanje. Znate li za nešto slično u nekom drugom gradu?
Znate li da je Grad Vukovar u rujnu mjesecu 2014. godine objavio „Javni poziv za podnošenje zahtjeva za sufinanciranje troškova pokretanja obrta i osnivanja jednostavnog društva s ograničenom odgovornošću" za što smo u gradskom proračunu osigurali 300.000,00 kn. Do prosinca prošle godine odobreno je 34 potpore za osnivanje novih gospodarskih subjekata na području grada Vukovara u vrijednosti 299.971,85 kn. Pojedinačne potpore iznosile su do 10.000,00 kn. Tako smo direktno pomogli 20 obrta i 14 jednostavnih društava s ograničenom odgovornošću koji su zaposlili 46 osoba.
Trebali bi znati da je Gradsko vijeće Grada Vukovara u prosincu 2014. godine usvojilo „Program mjera poticanja razvoja poduzetništva na području Grada Vukovara za 2015. godinu" sa osiguranim proračunskim sredstvima u iznosu od 3 milijuna kuna. Cilj nam je povećanje broja gospodarskih subjekata i gospodarskih aktivnosti, jačanje konkurentnosti poduzetnika, poboljšanje uvjeta raspoloživih financijskih resursa, povećanje razine znanja i vještina i povećanje zapošljavanja na području Grada Vukovara.
Znate li i da smo krajem 2014. godine započeli realizaciju programa „Povećanje energetske učinkovitosti obiteljskih kuća" uz sufinanciranje Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i Grada Vukovara. U provođenju projekta uključeni su lokalni gospodarstvenici, od izrade projektne dokumentacije, preko izvođenja radova do izrada energetskih certifikata. Prema prijavama građana do kraja 2015. godine realizirati će se projekti ukupne vrijednosti veće od 5.000.000,00 kn, od kojih Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sufinancira iznos 2.800.000,00 kn i Grad Vukovar 1.200.000,00 kn, dok ostali iznos osiguravaju sami građani.
Znate li da su neki od lokalnih gospodarstvenika već sad uključeni u program „Povećanje energetske učinkovitosti obiteljskih kuća": Šubašić d.o.o., Ekološki centar d.o.o., Obrt Pandurović, Planum građenje d.o.o., Obrt MARŠIĆ, Obrt Gradnja Kupina, RES immobiles građenje d.o.o. , Obrt Kepčija, Obrt Rollko, Obrt Toner, Seiler d.o.o., Quo vadis d.o.o., ŠILD d.o.o., TAENIA d.o.o., Ured ovlaštenog inženjera građevine Ivana Tomić, POLUS d.o.o., ENERGO INSTAL d.o.o. U nastavku realizacije projekta očekuje se uključivanje i drugih gospodarstvenika s područja grada Vukovara.
Sve navedeno nailazi na pozitivne reakcije i priznanja koje dobivamo direktno od vukovarskih gospodarstvenika i obrtnika, kao i sugrađana koji željno čekaju posao, što je svakako prioritetnije i značajnije od reakcije politike i političara. Na samom početku svog rada naglasio sam da ću zajedno sa svojim suradnicima biti potpuno otvoren glede novih ideja i prijedloga od interesa i koristi za grad Vukovar i njegove stanovnike, bez obzira iz koje opcije dolaze. Tako će ostati u ubuduće.