{gallery}2015/02/24/03{/gallery} Ministar zdravlja Siniša Varga posjetio je danas Opću županijsku bolnicu Vukovar i tom prigodom održao sastanak sa dožupanom vukovarsko-srijemskim Željkom Cirbom, gradonačelnikom Vukovara Ivanom Penavom i sanacijskim upraviteljem bolnice Davorom Arežinom sa suradnicima.
Na sastanku u Ravnateljstvu vukovarske bolnice razgovaralo se o najavi Ministarstva zdravlja da bolnica u Vukovaru, uz one u Kninu i Zaboku, postane bolnica koja će uz svoje redovite aktivnosti za liječenje i rehabilitaciju civilnog stanovništva pružati i posebnu zdravstvenu skrb za braniteljsku populaciju.
Kao što je poznato, povodom takvih neslužbenih najava nedavno se oglasio i gradonačelnik Vukovara Ivan Penava, podržavajući samu ideju ali je istodobno zatražio od ministra zdravlja i neka dodatna pojašnjenja, te jasno razrađen koncept funkcioniranja takvog tipa bolnice. Svoje stajalište ponovio je i tijekom današnjeg sastanka s ministrom Vargom.
Prema riječima ministra Siniše Varge u Hrvatskoj imamo bolnice koje dobro prepoznaju specifične potpore braniteljske populacije. Uskoro i tim liječnika putuje za SAD kako bi stekli specifična znanja koja će moći prenijeti po povratku. Ministar zdravlja je dodao i kako vukovarska bolnica ima veliki značaj i to ne samo onaj simbolički nego i na regionalnoj razini. Podsjetio je na obnovljenu i opremljenu bolnicu, vrhunsku infrastrukturu, liječnike... - Bolnica u Vukovaru bi ubuduće bila na raspolaganju svim građanima u Hrvatskoj pa i regije, što znači da bi se u njoj mogli liječiti i građani iz okolnih zemalja poput Mađarske, Srbije i BiH – rekao je ministar Varga i obećao poduprijeti infrastrukturne projekte oko izgradnje rehabilitacijskog centra.
Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava nije bio zadovoljan svime što je čuo od ministra.
– Grad jest svakako za to da vukovarska bolnica bude veteranska bolnica, ali nismo za to da to bude samo promjena table. Želimo dobro razrađen koncept koji će donijeti dobro i braniteljima kao i samoj bolnici. Želimo i da se zna kakve će sve usluge pružati, što to znači za zaposlene, prostorne uvjete, kako tretirati bolesnike koji trebaju ići dalje na liječenje... Niz je pitanja na koje za sada nismo dobili odgovore. Nadamo se ipak kako će doći do kvalitetnih rješenja i da neće sve ostati na inicijativi – kazao je gradonačelnik Vukovara Ivan Penava.
Prije obilaska Odjela za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju ministar zdravlja Siniša Varga, u pratnji gradonačelnika Vukovara Ivana Penave i savjetnice sanacijskog upravitelja vukovarske bolnice Vesne Bosanac, zapalio je svijeću ispred ploče posvećene zarobljenim, nasilno odvedenim ranjenicima i djelatnicima vukovarske bolnice koji su zatim zločinački pogubljeni na Ovčari nakon pada grada.