{gallery}2015/02/26/02{/gallery} Energetska obnova bila je tema radnog sastanka suvlasnika stambene zgrade Vile Velebita 166-166a i Blage Zadre 159-159a sa gradonačelnikom Vukovara Ivanom Penavom i rukovoditeljem upravljanja zgrada u „Tehnostanu" d.o.o Vukovar.

Budući je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost(FZOEU) putem javnih poziva i natječaja pozvao suvlasnike da putem Upravitelja zgrade pokrenu radnje energetske obnove i iskoriste subvencije koje mogu dobiti za izradu energetskog certifikata, izradu projekta te radove u energetskoj obnovi, suvlasnici zgrade su uz pomoć Grada Vukovara izradili projektnu dokumentaciju za izradu kvalitetne toplinske ovojnice zgrade te će se kandidirati na natječaj FZOEU koji traje do 13.3.2015 godine.

- Grad Vukovar i gradonačelnik nemaju puno prostora u formiranju cijene grijanja, ali ono što možemo učiniti i što intenzivno činimo je da projektima energetske učinkovitosti loše obnovljene zgrade budu bolje toplinski izolirane čime bi se značajno smanjio gubitak topline i što je našim građanima najvažnije, računi za grijanje bili bi znatno umanjeni. Prema izračunu moguće su uštede energije i do 50 posto u odnosu na postojeće stanje. Tako je i s ovim zgradama na koje bi bila stavljena ovojnica debela 15 cm te staklima zatvoreni balkoni. Vrijednost izolacije za obje zgrade iznosi 2,8 milijuna kuna, a prihvate li stanari ponudu i prođu li projekti na natječaju, fond bi platio 80 posto troškova, preostali iznos podijelili bi Grad Vukovar i stanari iz sredstava pričuve – naglasio je na sastanku sa stanarima gradonačelnik Ivan Penava i najavio kako će Grad za energetsku obnovu putem Fonda zaštite okoliša i energetsku učinkovitost pripremiti osam zgrada.
Za provođenje projekta potrebna je suglasnost većine stanara, a prema izjavi predstavnika stanara Olivera Mudroga oni prihvaćaju da se pokrenu radovi energetske obnove. Procjena troškova izrade toplinske ovojnice i ostakljenja loggia iznosi 1.4000.000,00 kn za jednu stambenu zgradu dok bi suvlasnici trebali osigurati 20% od navedenog iznosa a razliku u visini od 80% ali najviše do 1.400.000,00 kn plaća Fond zaštite okoliša i energetske učinkovitosti.

Poveznice: