{gallery}2015/03/17/05{/gallery} Ugovor o preuzimanju proizvodnje Borovo remenja od strane tvrtke Gumix Elastor iz Gradine (Virovitičko-podravska županija) potpisan je tijekom prosinca prošle godine. Prema najavama Borova d.d. u dugoročnom planu im je orijentacija na tzv. core djelatnosti, odnosno proizvodnju i prodaju obuće, dok je proizvodnja gumeno tehničkih proizvoda, strojeva i ugostiteljstvo dio poslovanja koje namjeravaju privatizirati. Gumix Elastor d.o.o., kao novi vlasnik, kroz ovo preuzimanje prepoznao je priliku za ubrzanje vlastitog razvoja.
Direktor tvrtke GUMIX ELASTOR d.o.o. Ivan Matić danas je razgovarao sa zamjenikom gradonačelnika Marijanom Pavličekom i pročelnicom Upravnog odjela za gospodarstvo,poljoprivredu i međunarodnu suradnju Marijanom Grubišić o poslovanju i razvojnim mogućnostima tvrtke.
Od osnutka obrta 1993. godine, pa do konca 2013. godine, obrt Gumix je bio prisutan sa svojim proizvodima na kompletnom tržištu Hrvatske kao i na tržištu bivše Jugoslavije te manjim dijelom EU. Stečena i razvijana iskustva u proizvodnji proizvoda od gume omogućuju ulaganje dodatnih napora u stvaranju novih uvjeta za povećanjem broja novih proizvoda, a sa krajnjim ciljem ostvarenja većeg prometa te bolje, sigurnije i stabilnije pozicije na tržištu prodaje, samim time i povećane ostvarene dobiti. U prethodne četiri godine novi proizvodi postigli su na izvoznim tržištima visoke rezultate u testiranju kvalitete koju su ispitali kupci, što je otvorilo nove mogućnosti plasmana koji zahtijevaju bolji i opremljeniji poslovni prostor i opremu za rad.

„U zadnje četiri godine poslovanja radilo se intenzivno na razvoju novih proizvoda za koje smo procijenili da bi mogli imati veliku primjenu u infrastrukturi prometa kako Hrvatske tako i cijele Europske unije. Preuzimanjem poslovne cjeline Borovo GTR, tvrtka GUMIX ELASTOR ima namjeru zadržati svoj cjelokupni proizvodni asortiman,uvesti dvije nove proizvodne tehnologije i razviti svoju, odnosno preuzetu temeljnu djelatnost u proizvodnji proizvoda od gume. Namjera će se ostvariti preuzimanjem 40 radnika Borova d.d. kao i zapošljavanjem novih 30 radnika do kraja 2015. godine ili godine preuzimanja, kao i uzimanjem u najam cjelokupnog pogona za proizvodnju remenja i gumeno tehničke robe" – navodi direktor Ivan Matić i dodaje kako se predmetnim ulaganjem u Borovo GTR otvaraju mogućnosti proizvodne realizacije namijenjene prvenstveno izvozu i za poznate kupce, s učešćem izvoza do 80 % ukupnog prometa.

Primarna namjera novog vlasnika su nove investicije u modernizaciju tehnologije i procesa, kao i intenzivniji nastup na međunarodnim tržištima.

-Preuzimanjem Borova GTR tvrtka GUMIX ELASTOR, osim donošenja novih znanja i iskustava kao i novih tehnologija, uz ustaljeni način proizvodnje gumeno tehničke robe, direktno će zadržati 40 radnih mjesta i otvoriti novih 40 u tijeku godine preuzimanja, što smatramo jako bitnim za sam grad Vukovar i Vukovarsku- srijemsku županiju. Uvođenjem dvije nove tehnologije, a to su linija za proizvodnju proizvoda od reciklirane gume i linija za proizvodnju proizvoda od poliuretana, postojeći kapaciteti Borova GTR će se proširiti, a što implicira povećanje prihoda države, osnivača te samih radnika. Gledano s društveno ekonomskog stajališta uvođenje proizvodnje proizvoda od poliuretana utjecati će na smanjenje deficita platne bilance budući se ukupne potrebe u zemlji uvoze. Potrebnim ulaganjem u usvajanje nove tehnologije, a za postojeću opremu koja nije stavljena u funkciju, za proizvodnju nazubljenog remenja otvara se mogućnost plasmana u auto industriji te industriji teške mehanizacije - strojeva u poljoprivredi. Plasman ovih proizvoda je namijenjen, prije svega, izvozu kupcima iz jugoistočne Azije te zapadne Europe. Potrebno je naglasiti pokretanje proizvodnje POLY- V remenja namijenjenog industriji lakše opreme, teške industrije te auto industrija kao i to da je POLY-V remenje nova generacija pogonskog remenja u svijetu novih proizvoda. Broj radnika za planiranu proizvodnju će sa preuzetih 40 biti povećan na ukupno 155 za narednih 5 godina – navodi direktor Ivan Matić.

Tijekom prve godine proizvodnje stupiti će se u kontakt sa srednjim školama, te fakultetima sa ciljnim obrazovanjem budućih radnika kao i financiranjem njihovog školovanja, a sve zbog činjenice „starog" kolektiva - preuzetih radnika.

GUMIX ELASTOR planira ulaskom u pogone Borovo GTR postojeću proizvodnju klinastog remenja zadržati, ali i povećati. Maksimalno moguće povećanje se kreće do 100% iznosa odnosno do 1.500.000 metara remenja bez dodatnih ulaganja, uz planirano povećanje broja zaposlenih. Sa novim ulaganjima u opremu proizvodnja se može povećati do 6.000.000 metara godišnje, što su limiti poslovnog pogona.

Postojeća proizvodnja GTR također će se zadržati s namjerom povećanja od postojeće proizvedene količine ovisno o broju zaposlenih do 100% povećanja proizvedenih količina što još uvijek nije maksimum kapaciteta instalirane opreme. Dakle, u kontinuitetu će se nastaviti i proizvodnja obućarskog pribora i ljepila za tvrtku Borovo d.d. kojim se će ostvariti bliska suradnja na obostranu korist, tvrtke GUMIX ELASTOR i postojeće tvrtke Borovo d.d., što će osigurati sirovinu za rad Borova kao i plasman tvrtke GUMIX ELASTOR za domaće tržište.
Zamjenik gradonačelnika Marijan Pavliček i pročelnica Marijana Grubišić su nakon obilaska proizvodnih pogona i upoznavanja sa investitorom izrazili zadovoljstvo što je u Vukovaru zaživjela jedna ovakva proizvodna investicija.
-Nakon što je koncem prošle godine u Vukovaru otvorena tvornica za proizvodnju lijekova Yasenka, u kojoj je posao dobilo 15 osoba, svjedočimo novoj priči o investiciji u proizvodna radna mjesta. Grad Vukovar najviše nastoji ostvariti svoje zacrtane ciljeve u privlačenju investitora i otvaranja novih radnih mjesta, odnosno povećane zaposlenosti i zaustavljanja negativnog trenda odlaska mladih iz našeg grada. Posebno raduje što su upravo u ovim pogonima neki od takvih pronašli svoje radno mjesto i većinom se u kratkom vremenu iskazali kao vrijedni radnici. Također, uvjerili smo se kako investitor ima sposobnost i viziju razvoja u čemu ćemo pružiti maksimalnu podršku. Ovu prigodu iskoristili smo i za upoznavanje direktora Gumix elastora Ivana Matića sa svim mogućim zakonskim beneficijama za proizvodne djelatnosti, koje se mogu koristiti u okviru poreza na dobit, poreza na dohodak, carinskih i svih drugih, a koje nema niti jedan drugi grad osim Vukovara - rekla je Marijana Grubišić, pročelnica UO za gospodarstvo, poljoprivredu i međunarodnu suradnju.