{gallery}2015/04/03/02{/gallery} U crkvi sv. Filipa i Jakova u Vukovaru, na Veliki petak 3. travnja 2014. godine, blagoslovljen je novi Križni put. Čin blagoslova kao i samu molitvu predvodio je fra Ilija Vrdoljak, provincijalni ministar Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda, a svečanost je uveličao svojim dolaskom i gradonačelnik Vukovara Ivan Penava.
Vukovarski gvardijan i župnik župe sv Filipa i Jakova, fra Ivica Jagodić, taj čin opisao je kao „izuzetan kulturni, emotivni i povijesni trenutak".
– Uz nezaboravna stradanja grada Vukovara tijekom Domovinskog rata, koja su ostavila neizbrisiv trag u životu, kulturi i povijesti hrvatskog naroda, dani rata i srpske agresije svoj su otisak ostavili i na Franjevačkom samostanu i crkvi sv. Filipa i Jakova, najstarijem očuvanom baroknom spomeniku i najstarijoj vukovarskoj građevini. Nakon razaranja crkve i progona franjevaca, teških dana, no u konačnici pobjede Hrvatske, povratka franjevaca u porušeni samostan i crkvu, uz vjeru u bolje sutra, počela je obnova crkve i samostana. Izvana je obnova završena 2000. godine, a obnova crkve iznutra počela je 2008. godine. Crkva sv. Filipa i Jakova do danas, na žalost, nije imala svoj Križni put, iako ga je vukovarski narod na svoj način itekako proživio – podsjetio je fra Jagodić.
Križni put u crkvi sv. Filipa i Jakova u Vukovaru je likovni izričaj poznatog hrvatskog likovnog umjetnika, prof. Zlatana Vrkljana, koji jasno prikazuje Isusovu muku, smrt i uskrsnuće na promišljen i profinjen način, spajajući ga s ne tako davnom povijesti i stradanjima grada Vukovara, ali istovremeno otvarajući i prostor novim nadama i vjeri, čineći vrijedan korak za povijest i sadašnjost građana i župljana grada Vukovara. Sve to ne bi bilo moguće bez mnogo entuzijazma koji je ovaj križni put od ideje pretvorio u stvarnost, bez podrške hrvatskih tvrtki i pojedinaca koji su svojim djelovanjem i donacijama odlučili poduprijeti prave vrijednosti i put istine – dodao je vukovarski gvardijan i župnik.