{gallery}2015/04/13/02{/gallery} Franjevački samostan u Vukovaru, Ogranak Matice hrvatske Vukovar, Udruga Nijemaca i Austrijanaca Vukovar i Institut društvenih znanosti Ivo Pilar-Područni centar Vukovar organizirali su 12. travnja 2015. godine Spomen-dan žrtvama komunističkog terora u Vukovaru.

Obilježavanje je započelo polaganjem vijenaca podno križa ispred crkve sv. Filipa i Jakova u Vukovaru. Vijence su položili predstavnici djece ubijenih, Ogranka Matice hrvatske Vukovar, Udruge Nijemaca i Austrijanaca, Udruge Mađara Grada Vukovara, Vukovarsko-srijemske županije na čelu sa županom Božom Galićem, Grada Vukovara s gradonačelnikom Ivanom Penavom, te predstavnici Međimurske županije i Zrinske garde čiji su vojnici u svečanim odorama odavali počast stradalima.
Molitvu je predvodio varaždinski biskup Josip Mrzljak čijega su oca također ubili partizani. Rekao ja kako je ovim nedužnim žrtvama oduzeto pravo na život, ali i pravo na dostojanstven pogreb budući da posmrtni ostatci do danas nisu pronađeni, niti su zločinci kažnjeni.
Svetu misu nakon molitve služio je biskup Josip Mrzljak, a u Pastoralnome centru sv. Bone predstavljena je knjiga „Svjedočanstva o stradanjima Hrvata" koju je uredio fra Mate Tadić. O knjizi su govorili Dražen Živić, Miljenko Brekalo, Ivan Jurčević i Ivica Šola. Prema riječima urednika knjige fra Mate Tadića oko 200.000 Hrvata je ubijeno na Bleiburgu i križnim putovima nakon Drugoga svjetskoga rata.