{gallery}2015/11/02/01{/gallery} Domaći su pobunjeni Srbi na današnji dan 1991. godine uz pomoć vojske JNA i paravojnih postrojbi srbočetnika slomili nadljudski i herojski otpor hrvatskih branitelja u gradskoj četvrti Lužac gdje su potom počinili niz stravičnih zločina.

Pokolj 69 branitelja i civila na Lušcu u hrvatskoj je javnosti prešućen tako da je i 24 godine poslije ostao gotovo nepoznat.

Predsjednik Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Vukovara Franjo Šoljić objasnio je kako je slamanje obrane Lušca označilo početak kraja obrane Vukovara jer hrvatski branitelji s položaja u Borovu Naselju i Trpinjskoj cesti više nisu mogli stupiti u vezu s ostatkom grada.

„Danas dostojanstveno odajemo pijetet svim mučki ubijenim braniteljima i civilima Lušca. Žalosna i tragična je činjenica da za te zločine nitko do danas nije odgovarao. Obilježavanjem ovih dana prisjećamo se naših žrtava i heroja, a zločincima poručujemo kako nismo i nećemo zaboraviti," poručio je gradonačelnik Ivan Penava.

Nakon intoniranja državne himne „Lijepa naša Domovino" prigodni recital izveli su učenici OŠ Dragutina Tadijanovića, a zatim je molitvu za žrtve predvodio Vjenceslav Janjić, župnik Župe sv. Josipa Radnika. Kod spomen-križa na 69 mučki ubijenih žrtava vijence su položila i svijeće zapalila izaslanstva učenika Osnovne škole Dragutina Tadijanovića, Vukovarsko-srijemske županije, Grada Vukovara i braniteljskih udruga, HDZ-a te HKS-a.

Ove je godine postavljena i spomen-ploča na kojoj su ispisana imena svih žrtava.

Organizator obilježavanja je Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Vukovara uz pomoć Grada Vukovara.