×

Upozorenje

JFolder: :files: Putanja nije direktorij. Putanja: /home/vukovar/public_html/images/stories/2015/12/03/03
×

Napomena

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/stories/2015/12/03/03

{gallery}2015/12/03/03{/gallery} Zamjenik gradonačelnika Marijan Pavliček sudjelovao je na obilježavanju 24. obljetnice pogibije prvih hrvatskih zrakoplovaca - pilota Marka Živkovića i Mirka Vukušića te padobranaca Rade Grive i Ante Plazibata, kao i 27 hrvatskih branitelja i civila iz Otoka poginulih u Domovinskom ratu.

Ovom je prilikom održan komemorativni skup te su brojna izaslanstva odala počast polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća podno spomenika u središtu Otoka. Vijence i cvijeće su podno spomenika položili i svijeće zapalili članovi obitelji i rodbina poginulih branitelja, njihovi suborci te brojna izaslanstva među kojima i ono Grada Otoka, Grada Vukovara, Vukovarsko-srijemske županije.


Četvorica hrvatskih zrakoplovaca, pripadnika Prvog samostalnog zrakoplovnog voda Osijek, poginula su pri izvršenju borbenog zadatka u noći s 1. na 2. prosinca 1991. nedaleko od Otoka, nakon što je njihov zrakoplov, raketom zemlja-zrak "CUB", oborila protuzračna obrana bivše JNA.

Hrvatski su zrakoplovci letjeli na 50 godina starom poljoprivrednom zrakoplovu "Antonov", a posljednji borbeni zadatak koji su obavili, rušenje mosta na rijeci Bosut kod Nijemaca na vinkovačkom području bio je u noći kada su i poginuli.

Piloti Marko Živković i Mirko Vukušić te padobranci Rade Grive i Ante Plazibat prvi su hrvatski zrakoplovci koji su poginuli u Domovinskom ratu.
Molitvu je predvodio vojni kapelan, fra Mato Vincetić. U otočkoj Župnoj crkvi sv. Antuna Padovanskog služena je misa zadušnica.