{gallery}2016/01/15/01{/gallery}Gradonačelnik grada Vukovara Ivan Penava i zamjenik gradonačelnika Marijan Pavliček danas su u Uredu gradonačelnika primali veleposlanike Kanade, Irske, Indije, SAD-a i SR Njemačke. Radilo se o nastupnim posjetima veleposlanika, a na sastancima se uglavnom raspravljalo o ekonomiji, gospodarskoj suradnji, ali i hrvatskom iseljeništvu u navedenim zemljama.

Daniel Henri, veleposlanik Kanade u Republici Hrvatskoj rekao je kako je ovo njegov prvi posjet Vukovaru te kako mu je iznimno drago što je na ovakav način upoznao povijest Vukovara. Također je napomenuo da je s gradonačelnikom Penavom razgovarao o mogućim doprinosima napretku vukovarskog gospodarstva.

Veleposlanik Irske u RH Timothy Harrington istaknuo je kako je veza između Hrvatske i Irske posebno jaka upravo zbog velikog broja iseljeništva koji živi i radi u Irskoj. Naime, u Irskoj se trenutno nalazi oko 5.500 Hrvata.

Gradonačelnik Ivan Penava iz razgovora sa veleposlanikom Indije Sandeepom Kumara istaknuo je kako Indija već posluje sa tvrtkom Borovo d.d., a veleposlanika je upoznao i sa drugim vukovarskim tvrtkama te im organizirao susret tako da će već danas veleposlanik posjetiti tvrtku Yasenka d.o.o. Ove godine u gradu Vukovaru planira se organizirati manifestacija u trajanju od tri dana na kojoj će se predstavljati povijest i kultura Indije, od joge do specijaliteta indijske kuhinje. Također, Penava je iskazao nadu ponovnom posjetu veleposlanika Indije Vukovaru zajedno sa gospodarstvenicima iz svoje države te da će tada doći do konkretne suradnje s još nekim gospodarskim subjektima s područja grada Vukovara.

Veleposlanica SAD-a u RH Julieta Valls Noyes po prvi puta je u Vukovaru te joj je je zaista drago što je upoznala gradonačelnika grada Vukovara. „Ovo je bila odlična prilika za razgovor sa gradonačelnikom koji me je iz svoje perspektive upoznao sa situacijom u Vukovaru", rekla je veleposlanica, a gradonačelnik je dodao kako je posjet prošao u jako lijepom ozračju. Penava je istaknuo kako je suradnja sa veleposlanstvom SAD-a već tradicionalna. Naime, Gradska knjižnica Vukovar i Dječji vrtić Vukovar 1 su projekti koji su potpomognuti veleposlanstvom SAD-a.

Za kraj je gradonačelnika posjetio veleposlanik SR Njemačke u Republici Hrvatskoj Thomas E. Schultze koji se pohvalio tradicionalno dobrim odnosima između dviju zemalja a posebno je naglasio grad Vukovar jer u njemu djeluje njemačka zajednica koja u sklopu vijećnice u Gradu Vukovaru ima svoje uredske prostorije. Spomenuo je i brojne hrvate koji žive u Njemačkoj te dodao da upravo oni čine most između Hrvatske i Njemačke te u potpunosti spaja dvije zemlje.

„Već u srijedu ćemo dobiti poziv za nazočenje hrvatsko-njemačkom gospodarskom forumu kojeg planiramo maksimalno iskoristiti u svrhu otvaranja smjernica prema njemačkom tržištu, ali i privlačenja njemačkih investitora u grad Vukovar", istaknuo je Penava.