{gallery}2016/01/22/04{/gallery} Župan Stipe Zrilić primio je 21. siječnja 2016. godine u svom uredu gradonačelnika Grada Vukovara Ivana Penavu i pročelnicu UO za opće poslove i Ured gradonačelnika Sanju Tokić povodom pokrenute akcije oko obnove vukovarskog Vodotornja-simbola hrvatskog zajedništva kao i svih mogućih pojašnjenja vezanih za 3 milijuna kuna koje je Zadarska županija uplatila zaključno s 31. prosincem 1998. godine tadašnjem Ministarstvu razvitka i obnove namjenski za obnovu vukovarskog Vodotornja.

Naime, na temelju inicijative pokojnog predsjednika Republike Hrvatske dr. Franje Tuđmana svaka hrvatska županija prihvatila je u sklopu projekta „Vukovar izazov obnove" obnoviti jedan javni objekt komunalne ili socijalne infrastrukture u Vukovaru.

Zadarska županija i Ministarstvo razvitka i obnove sklopili su dana 02. listopada 1997. godine „Ugovor o obnovi Vodotornja u Vukovaru". Predmetnim ugovorom Ministarstvo se obvezalo preuzeti cjelokupnu organizaciju, projektiranje, nadzor i izvedbu radova na obnovi spomenute građevine, dok se Zadarska županija sukladno članku 2. i 3. Ugovora obvezuje doznačiti nadležnom Ministarstvu sredstva u iznosu od 3.000.000,00 kuna, što je i učinjeno zaključno s posljednjim danom 1998. godine.


Sredstva Zadarske županije nisu utrošena za obnovu Vodotornja, jer je taj objekt ostao jedinim neobnovljenim objektom u gradu na kojem se vide posljedice razaranja Vukovara 1991. godine, a Zadarska županija do današnjeg dana nije dobila povratnu informaciju što je s uplaćenim sredstvima, jesu li utrošena i za koju namjenu. Tadašnje ministarstvo obvezalo se ugovorom da će ukoliko stvarni troškovi obnove objekta budu veći podmiriti razliku, a ukoliko budu manji, Županiji izvršiti povrat sredstava.


Župan zadarski Stipe Zrilić i gradonačelnik Vukovara Ivan Penava usuglasili su se stoga kako će se zatražiti od resornog ministarstva poštivanje stavke u ugovoru što bi značilo da će već uplaćenih 3.000.000,00 kuna inicijalnih sredstava Zadarske županije biti stvarno utrošeno u obnovu vukovarskog Vodotornja - simbola hrvatskog zajedništva. Gradonačelnik Ivan Penava tom je prilikom posebno istaknuo kako sve hrvatske županije, koje su sudjelovale u donatorskoj obnovi objekata javne namjene u Vukovaru, imaju istaknutu svoju ploču s imenom županije na pojedinim objektima, osim Zadarske, čija bi ploča trebala stajati na vukovarskom Vodotornju nakon radova na konzervaciji i prenamjeni.


Vukovarski Vodotoranj obnavljat će se donacijama, a ukupan iznos koji treba prikupiti je 21.000.000,00 kuna. Akciju prikupljanja potrebitih sredstava pokrenuo je gradonačelnik Vukovara Ivan Penava i svojim pokroviteljstvom prihvatila predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović.
„Vukovarski vodotoranj treba postati trajno prisjećanje na naše zajedništvo u prošlosti, na snagu i uspjehe hrvatskih branitelja u obrani Vukovara i Hrvatske, ali i kao trajni pogled u budućnost nas i naše Domovine, koja može biti snažna i uspješna samo na tragu zajedništva tijekom najtežih vremena stvaranja hrvatske države" – izjavio je vukovarski gradonačelnik Ivan Penava i unaprijed zahvalio svima koji će donirati svoja sredstva na poseban račun Grada Vukovara za vukovarski Vodotoranj.