{gallery}2016/03/09/01{/gallery} Za svoj prvi radni posjet ministar znanosti, obrazovanja i sporta Predrag Šustar odabrao je Vukovar.

Ministar se sastao s gradonačelnikom Ivanom Penavom, njegovim zamjenikom Marijanom Pavličekom i pročelnicom Upravnog odjela za društvene djelatnosti Anom Živanović te ravnateljima vukovarskih škola kako bi razgovarali o školovanju vukovarske djece u neprimjerenim uvjetima.

Poseban je naglasak stavljen na odvojenost škola na međunacionalnoj razini, teške materijalne uvijete u školama te perspektivu Veleučilišta Lavoslava Ružičke koje u ovoj akademskoj godini pohađa 817 studenata.

Ministar je rekao kako je spreman pomoći prvenstveno obnovi OŠ Nikole Andrića jer je to jedina škola u hrvatskoj koja zbog teških uvjeta u kojima radi nema omogućen rad u e-Matici, centraliziranom sustavu Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta koji služi za unos najvažnijih podataka o učenicima i djelatnicima osnovnih i srednjih škola.

„Vjerujem da Slavonija i ovaj kraj trebaju jaču potporu države i vjerujte mi da ćemo iznaći način kako da osiguramo sredstva u državnom proračunu, ali i povučemo sredstva iz EU fondova" rekao je ministar Šustar.

Gradonačelnik Penava zahvalio je ministru na potpori. „Naravno da je školstvo u Vukovaru vrlo važna karika u koju treba ulagati. Postoje veliki problemi na tom području, ali ne sumnjam da ćemo uz potporu Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta te same Vlade uspjeti u svojim zadaćama", naglasio je gradonačelnik.

Na radnom sastanku su sudjelovali ravnatelji vukovarskih škola: Josipa Sauka Kotromanović (OŠ Nikole Andrića), Davor Šijanović (Gimnazija Vukovar), Vladimir Matić (Strukovna škola Vukovar) i Ivan Szabo (Ekonomska škola Vukovar).

Ministar je također posjetio i vukovarsko Veleučilište Lavoslava Ružičke te je iza zatvorenih vrata održao sastanak s dekanom Veleučilišta Mirkom Smoljićem nakon čega je rekao kako je zadovoljan zatečenim stanjem Veleučilišta te vidi mjesta za daljnji napredak.

Dekan Veleučilišta Lavoslava Ružičke Mirko Smoljić zahvalio je ministru Šustaru na posjetu Veleučilištu te na izraženoj potpori njihovom radu. Smoljić je ministra upoznao s trenutnim stanjem Veleučilišta te mu je prezentirao planove za daljnji razvoj naglasivši kako se uskoro kreće s apliciranjem za izgradnju Studentskog centra u Vukovaru.

U nastavku posjeta ministar Šustar obići će vukovarske škole te time dobiti uvid u trenutno stanje.