{gallery}2016/05/04/01{/gallery} Dan grada Vukovara i njegovih zaštitnika sv. Filipa i Jakova započelo je odavanjem počasti poginulim i nestalim žrtvama iz Domovinskog rata na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata nakon čega je služena sveta misa u crkvi sv. Filipa i Jakova.

Gradonačelnik Ivan Penava čestitao je sugrađanima Dan grada. „Nadam se da ćemo i dalje nastaviti s kvalitetnom suradnjom kakvu smo imali i do sada. Pozivam naše sugrađane da svojim idejama doprinesu bržem razvoju grada i njegovom ljepšem izgledu te da zajedno krenemo graditi jedan bolji Vukovar", rekao je gradonačelnik.

Središnji dio obilježavanja Dana grada Vukovara bila je Svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Vukovara održana u Hrvatskom domu na kojoj su prisustvovali mnogi uvaženi gosti, direktori i ravnatelji gradskih tvrtki i ustanova, vukovarski gospodarstvenici, predstavnici gradova prijatelja i mnogi drugi.

Predsjednik Gradskog vijeća Grada Vukovara Igor Gavrić je uz čestitku građanima uputio i poziv Vladi RH. „Grad Vukovar je napravio sve pretpostavke koje je mogao za razvoj gospodarstva, a sada očekujemo od Vlade da nam olakša administrativne poslove te da nam kroz zakon o Vukovaru pomogne privući gospodarstvenike kako bi na taj način zadržali našu mladost u gradu", istaknuo je Gavrić u svom obraćanju.

Gradonačelnik Ivan Penava istaknuo je pred okupljenim uzvanicama kako gradska vlast ulaže velike napore da bi ostvarili bolji Vukovar koji je postavljen kao primarni cilj. Naglasio je potrebu hrvatskog zajedništva, a takav projekt je i obnova vodotornja za koji mu je zastupnica Hrvatskog sabora Josipa Rimac darovala zastavu s kninske tvrđave što je dočekano s velikim oduševljenjem i ovacijama prisutnih.

Čestitci građanima pridružili su se i izaslanik predsjednice RH, ministar obrane Josip Buljević istaknuvši važnost Vukovara za Hrvatsku. U ime Hrvatskog sabora nazočnima se obratila saborska zastupnica i zamjenica gradonačelnika grada Vukovara Marija Budimir rekavši kako nije lako biti Vukovarac i živjeti njegovu svakodnevicu, ali je to ponos, čast i odgovornost.

Svečanost je upotpunjena dodjelom javnih priznanja Grada Vukovara.

Počasnim građaninom grada Vukovara proglašen je Mile Dedaković koja mu je dodjeljena za zasluge u obrani Vukovara u Domovinskome ratu u vrijeme obnašanja dužnosti zapovjednika obrane.

Nagrade za životno djelo dobili su posthumno Marko Babić za doprinos u Domovinskome ratu te umirovljenik Ivan Gotal za doprinos razvoju nogometa u Vukovaru.

Dobitnici medalja su vukovarska satnija HOS-a, posthumno Darko Pajičić i Robert Zadro, gvardijana fra Ivica Jagodić te za pordučje gospodarstva Pavao Vujnovac i Siniša Kukić.

Dodijeljene su i tri plakete - Hrvatskom društvu logoraša srpskih koncentracijskih logora, Športsko-nogometnome klubu "Dunav" iz Sotina te fotografu Vanji Vidakoviću.

Stožer za obranu hrvatskog Vukovara odlučio je dio novca dobiven uz medalju donirati za obnovu vodotornja, što će također učiniti i majka Roberta Zadre.

U ime svih dobitnika zahvalio se Mile Dedaković rekavši kako je velika čast dobiti priznanje Grada Vukovara u kome ima puno ljudi koji su zaslužili ta priznanja. Poručio je Vukovarcima da je najvažnije iz sebe izbaciti mržnju jer ona je najjača emocija koja uništava čovjeka.

Za glazbeni ugođaj pobrinuli su se polaznici Glazbenoga odjela OŠ Dragutina Tadijanovića.

U večernjim satima u sklopu Dana grada Vukovara održan je koncert zbora Subrenum iz Dubrovnika koji se održao u Sportskoj dvorani Borovo.