Pročelnica Upravnog odjela za kulturu i turizam Marina Sekulić, zajedno sa suradnikom iz Razvojne agencije Vukovar d.o.o. Vlatkom Radović, sudjelovala je na prvom partnerskom sastanku u Beogradu i početnoj konferenciji u sklopu projekta Transdanube.Pearls na kojem je Grad Vukovar projektni partner.

Ukupna vrijednost projekta iznosi EUR 2,94 mil., dok vrijednost projekta za Grad Vukovar iznosi EUR 128.434,00 od čega 85% sufinancira Europski fond za regionalni razvoj. Ovaj međunarodni projekt financiran kroz transnacionalni program INTERREG Danube zajednički provodi 9 podunavskih zemalja, odnosno 15 projektnih partnera, a vodeći partner na projektu je austrijska Agencija za zaštitu okoliša.

Projekt ima za cilj doprinijeti razvoju Dunavske regije stvarajući mrežu dunavskih destinacija koje promoviraju zdrav način života i održivi turizam za posjetitelje i stanovnike regije, razvijajući „zeleni" i siguran transportni sustav i uravnoteženu pristupačnost urbanim i ruralnim područjima. Na ovaj način projekt će nastojati umanjiti popularnost korištenja osobnih automobila, njihov negativan utjecaj na okoliš i poboljšati povezanost između dunavskih turističkih destinacija, odnosno Dunavskih bisera.

Upravo je to glavna okosnica projekta - uspostava mreže destinacija (Transdanube.Pearls) koje se zalažu za održivu mobilnost za turiste i stanovnike duž Dunava i koje podupiru međunarodnu suradnju između različitih dionika iz transportnog i turističkog sektora.

Projekt je započeo 1.1.2017. godine i traje 30 mjeseci. Osim formiranja turističkog Bisera sa sjedištem u Vukovaru, u projektu su predviđeni i infrastrukturni radovi unutarnjeg uređenja Turističke zajednice Grada Vukovara koja će time postati i Regionalni centar mobilnosti, izrada poslovnih planova i analize stanja na dunavskoj biciklističkoj ruti EuroVelo 6 u odnosu na međunarodne standarde, čime se planiraju buduće marketinške aktivnosti i razvoj ove biciklističke rute koja prolazi kroz Grad Vukovar, a koja je važna sastavnica daljnjeg turističkog razvoja. Kroz dvije i pol godine trajanja projekta te predviđene partnerske sastanke i studijska putovanja u nekoliko dunavskih destinacija razmijenit će se znanje, usvojiti primjeri dobre prakse, ojačati ljudski kapaciteti te će se kroz snažne marketinške aktivnosti doprinijeti većoj vidljivosti i promociji Grada Vukovara kao održive dunavske turističke destinacije.