Gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava predstavio je novu pronatalitetnu mjeru za naknadu troškova stanovanja obiteljima s troje ili više djece do 16 godina starosti.
Grad Vukovar prvi je grad u Hrvatskoj koji sufinancira račune za vodu, struju, grijanje i odvoz kućnoga otpada i to do 6.300 kuna godišnje po obitelji. Cilj je ove mjere zadržavanje mladih obitelji na području Vukovara te podrška u odgoju više djece.
„Ovo je još jedna u nizu mjera kojima Grad Vukovar podržava osnivanje i zadržavanje mladih i višečlanih obitelji te vjerujemo kako će se uvođenjem prava naknade za troškove stanovanja olakšati financijsku situaciju navedenim obiteljima i smanjiti troškove za osnovne životne potrebe," rekao je gradonačelnik Penava ističući kako je mjera pozitivne prirode te da se njome nastoji olakšati život mladim obiteljima koje se nalaze u kritičnoj fazi kada imaju izrazito velike financijske potrebe, a tek započete profesionalne karijere.

Zamjenik gradonačelnika Marijan Pavliček naglasio je kako su obitelji temelj društva, a time djeca naša budućnost.
„Iz toga smo se razloga u ovome mandatnome razdoblju odlučili prioritet staviti na obitelji s više djece te djecu vrtićkog i osnovnoškolskog uzrasta," objasnio je zamjenik Pavliček napominjući kako je za ovu mjeru u gradskome proračunu osigurano milijun kuna te da Grad Vukovar izdvaja oko 15 milijuna kuna za slične pronatalitetne mjere i mjere socijalnog karaktera. Sukladno tome Grad Vukovar je prvi u Republici Hrvatskoj po izdvajanju proračunskih sredstava za djecu, mlade i obitelj.
Pročelnica za društvene djelatnosti Ana Kustura rekla je kako roditelji trebaju Gradskoj upravi dostaviti potrebne dokumente te da se sukladno analizama očekuje stotinjak vukovarskih obitelji koje će moći ostvariti pravo na ovu mjeru.
Korisnicima prava na naknadu za troškove stanovanja kućanstvima s troje ili više djece do 16 godina starosti smatraju se kućanstva u kojima podnositelj zahtjeva (roditelj/skrbnik) i djeca do 16 godina starosti imaju prebivalište na području grada Vukovara te kućanstva koja ostvaruju prihod veći od osnovice na temelju koje se izračunava iznos zajamčene minimalne naknade koju odlukom određuje Vlada RH sukladno Zakonu o socijalnoj skrbi.