Već petu godinu za redom Grad Vukovar nastavio je dobru praksu osiguravanja besplatnih udžbenika za sve vukovarske osnovnoškolce. Također, i ove godine učenici će dobiti i komplete bilježnica kao i preobuku za nastavu.
Za nabavu 1494 nova udžbenika Grad je u Proračunu osigurao 300.000,00 kn.
U tijeku je donošenje novog Zakona o udžbenicima koji bi trebao stupiti na snagu tek od školske godine 2019./2020. te će se tada za vukovarske osnovnoškolce nabaviti novi udžbenici sukladno navedenome Zakonu.
Sukladno tome, za iduću školsku godinu 2018./2019. škole će koristiti udžbenike koje je Grad donirao prije 4 godine, a Grad Vukovar je u suradnji sa školama i njihovim podacima osigurao samo razliku udžbenika.
Razlika se stvorila zbog većeg broja djece u određenim razredima u odnosu prije 4 godine i dijela udžbenika koji nisu u upotrebi više.
„Naše osnovnoškolce od prvoga će dana škole na klupama čekati besplatni udžbenici i komplet bilježnica. Gradska tvrtka Vodovod grada Vukovara financira 1901 komplet bilježnica za čega ove godine izdvaja 200.000 kuna. Bilježnice su i ove godine ukrašene slikama motiva grada Vukovara te prigodnim tekstovima. Ovime od malih nogu kod naših najmlađih sugrađana nastojimo razvijati i njegovati ljubav prema našem gradu," rekao je gradonačelnik Ivan Penava napominjući kako je i ove godine za preobuku svih učenika osnovnih škola Grad Vukovar osigurao 200.000,00 kn. Za učenike od 1. do 4. razreda osigurano je 941 par cvički, a za učenike od 5. do 8. razreda osigurano je 955 pari startasica što je ukupno 1896 pari preobuke.
„I ovim putem nastojimo promovirati lokalpatriotizam i tvrtku Borovo. Namjera nam je bila upoznati djecu s proizvodima iz Vukovara," naglasio je gradonačelnik izražavajući nadu kako već petu godinu za redom donosi dobre vijesti roditeljima i djeci.
Zamjenik gradonačelnika Marijan Pavliček istaknuo je kako je Grad Vukovar svojim socijalnim mjerama nastojao pokriti sve kategorije sugrađana – od najmlađih do najstarijih.
„Naknade za novorođenčad povećali smo za 100%, uveli smo novu mjeru sufinanciranja troškova stanovanja za obitelji s troje ili više djece do 16 godina starosti, besplatne udžbenike, bilježnice, preobuku i gradski prijevoz za osnovnoškolce i srednjoškolce, stipendije za sve studente koji studiraju na području Republike Hrvatske, osiguravamo besplatan prijevoz za sve naše umirovljenike i izlete u Bizovačke toplice tijekom ljeta. Za sve ove mjere na godišnjoj razini u proračunu Grada Vukovara osiguravamo 15 milijuna kuna što je nešto više od 10% realiziranog godišnjeg proračuna," rekao je zamjenik Pavliček ističući kako je prava namjera da se udio demografskim mjera povećava, a socijalnih smanjuje budući da različitim mjerama u gospodarstvu želimo podići kvalitetu života Vukovaraca.