Drugi po redu festival nematerijalne kulturne baštine, turističkih manifestacija, atrakcija i destinacija "SVI za JEDNO HRVATSKO NAJ" u Vukovar će od 3. do 5. svibnja dovesti više od tisuću domaćih i stranih sudionika koji će sudjelovati u različitim programima i radionicama.

Festival je u organizaciji Grada Vukovara i Turističke zajednice grada Vukovara te agencije Organizatori bez granica uz suorganizatore i razne sponzore.

Na konferenciji za medije održanoj u Gradskoj vijećnici Grada Vukovara zamjenik gradonačelnik Grada Vukovara Marijan Pavliček istaknuo je potrebe i važnost provedbe ovakve manifestacije. "Festival je iznimno važan za Vukovar, jer će ga u tri dana trajanja posjetiti brojni sudionici i gosti iz cijele Hrvatske, ali i iz brojnih drugih zemalja. Grad Vukovar se definitivno svrstava na turističku kartu Hrvatske kao jedna poželjna kontinentalna destinacija koja ima što za ponuditi. Očekujemo preko 1000 sudionika u 3 dana, a Vukovar će ponovno postati Hrvatska u malom gdje će svi posjetitelji moći uživati u kulturnoj, gastronomskoj, glazbenoj i raznim drugim ponudama" rekao je Pavliček te posebno naglasio i istaknuo žaljenje što Hrvatska turistička zajednica nije prepoznala ovaj projekt i uvrstila ga u svoje financijske potpore, iako je u više navrata bio stavljan naglasak na razvoj kontinentalnog turizma, a ovo je upravo idealna prilika za to.

Direktorica turističke zajednice Grada Vukovara Marina Sekulić također je istaknula žaljenje što Hrvatska turistička zajednica nije prepoznala značaj festivala koji je prošle godine bio uvršten u top događaje, dok je Ministarstvo turizma iskazalo svoju potporu. „Smatram da ova manifestacija mijenja sliku Vukovara što nam je i cilj. Vukovar je zbog svog značaja u Domovinskom ratu postao mjesto susreta hrvatskog zajedništva, a mi smo to zajedništvo pretočili u kvalitetnu turističku manifestaciju koja generira turističke podatke, privlači nove goste te pozitivno utječe na lokalnu zajednicu. Vjerujem da ćemo opet doživjeti pozitivnu energiju kao i prošle godine, a koristi će imati i cijela lokalna zajednica, ugostitelji, smještajni kapaciteti i svi ostali" navela je Sekulić te ukazala na radost zbog uključivanja privatnog sektora u projekt, konkretno, agencije Danubiumtours koja je s Hrvatskim željeznicama organizirala putnički vlak koji polazi 04. svibnja u 07:00 sati s Glavnog kolodvora u Zagrebu za Vukovar, te na taj način omogućila obilazak grada, vožnju waterbusom i sudjelovanje u programu.

Autor i producent festivala Aleksandar Kovačević najavio je da svi koji dođu u Vukovar očekivati mnoštvo raznolikih sadržaja, zabavnih programa i radionica, uključujući predstavljanje kulturne baštine, razne atrakcije i predstavljanje turističkih manifestacija, destinacija, uličnih kazališta i drugog. "Festival je vezan za nekoliko riječi, a to su zajedništvo, strpljenje i poniznost. Cilj nam je u Hrvatsku, koja nema sajam turizma, upravo to i stvoriti, jer svaki od podprograma ovog festivala se može dalje razvijati" naglašava Kovačević te posebnu zahvalu upućuje Gradu Vukovaru i Turističkoj zajednici grada Vukovara, a navodi i kako će festival pratiti izravan prijenos HRT-a, kao i promocija knjige izbornika hrvatske nogometne reprezentacije Zlatka Dalića „Rusija naših snova".

Trodnevni festival svaku večer će popratiti razni koncerti, pa će tako građani grada Vukovara moći uživati u koncertima Prljavog kazališta, Jure Stublića i grupe Film, Miroslava Škore te Jurice Pađena i grupe Aerodrom.