Grad Vukovar, u povodu Međunarodnog dana Dunava, u suradnji s Turističkom zajednicom grada Vukovara i HKGD „Dunav“ Vukovar organizira trodnevnu manifestaciju Dunav Fest.

Ovogodišnji program na konferenciji za medije predstavio je gradonačelnik Ivan Penava pojasnivši kako će se manifestacija održati od 27. do 29. lipnja.
Ova tri dana bit će orijentirana prema Dunavu, rijeci prema kojoj se okrećemo u svakom smislu, od kulture do gastronomije. Ove godine manifestacija će biti začinjena s tri velika koncerta koji su posebni zbog obilježavanja jubileja karijera, a to su koncerti Psihomodo Popa, Tamburaškog sastava Allegro i Stjepana Jeršeka Štefa te Željka Bebeka. Ovim putem pozivam sve građane da nam se pridruže u brojnim sadržajima, počevši od fišijade pa do kulturnih programa. Vidimo se u Vukovaru“, pozvao je gradonačelnik Penava.

Pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Josip Paloš pojasnio je kako je Grad Vukovar u suradnji s Turističkom zajednicom grada Vukovara prepoznao potencijal i važnost manifestacije, pa je tako ovogodišnji Dunav fest treći po redu.
„Ova manifestacija je, s obzirom na naš geografski položaj nešto što je prirodno i treba poticati njen rast i razvoj. Ove godine pripremili smo spoj sadržaja i za najmlađe i za najstarije, tako da će svi moći uživati. Četvrtak će obilježiti večera nacionalnih kuhinja, petak će biti usredotočen na djecu, dok će subotu obilježiti fišijada i manifestacija „Dunav svome gradu“. Neizostavna su i tri velika koncerta, stoga sam siguran kako će brojni turisti i sugrađani prepoznati kvalitetu događanja u najavljena tri dana“, rekao je pročelnik Paloš.

Direktorica Turističke zajednice grada Vukovara Marina Sekulić objasnila je kako Vukovar sa svojom geostrateškom pozicijom na rijeci Dunav, drugoj najvećoj rijeci u Europi, treba graditi svoju turističku priču na toj lokaciji.
„Više od 20 godina organiziramo fišijadu na obalama rijeke Dunav, a s godinama je prerasla u trodnevno manifestaciju na što smo svi ponosni. Dunav nam je resurs uz koji gradimo infrastrukturnu priču, ali i turizam manifestacija. Ova manifestacija dodatno osnažuje brend Dunava po kojemu smo prepoznatljivi i to je jako važno“, rekla je Sekulić te je najavila prezentaciju gastro razglednice u četvrtak, 27. lipnja, na terasi Hotela Lav.
„Na gastro razglednici nalaze se najprepoznatljiviji recepti nacionalnih manjina koje godinama žive u našemu gradu i koji su kroz nacionalnu kuhinju donijeli u Vukovar raznolikost. Vrlo zanimljivo i poučno“, kaže Sekulić. Dodala je kako je osim toga organiziran i Dunavski sajam, sajam tradicijskih proizvoda koji će trajati sva tri dana, a lokalni i regionalni proizvođači na njemu će prezentirati ono najbolje što imaju u ponudi. Subotu će, ističe Sekulić, obilježiti fišijada za koju su prijave još uvijek otvorene.
„Pozivam sve zainteresirane da se prijave na ovo revijalno natjecanje i druženje. Ove godine nagrade su novčane, 100 eura za treće mjesto, 200 za drugo te 300 za prvo mjesto. U 17 sati kuhat će se fiš za posjetitelje po promotivnim cijenama, a prihod će biti doniran u dobrotvorne svrhe“, rekla je Sekulić te je pozvala građane i posjetitelje da kraj lipnja provedu u Vukovaru.

Zlatko Hegeduš, predsjednik umjetničkog odbora HKGD „Dunav“ Vukovar pojasnio je kako društvo 16. godinu za redom organizirani susrete folklornih društava u povodu Međunarodnog dana Dunava.
„Susret omogućava društvima da se predstave, ali i privlači brojne posjetitelje. U subotu, 29. lipnja, održat ćemo dvosatni program folklornih skupina koje će okupiti preko 200 sudionika iz raznih županija, ali i iz hrvatske dijaspore. Naš dio programa počinje svečanom hodnjom od Hrvatskog doma Vukovar kroz šetnicu do Trga Republike Hrvatske gdje će svaka skupina najaviti ono što će izvesti na velikoj pozornici. Sve će završiti velikim šokačkim kolom na Trgu nakon čega će se preko dvije stotine sudionika uputiti do velike pozornice kod Veslačkog kluba. Vjerujem kako će se program svidjeti građanima te kako će se zabaviti uz kulturno-glazbeni program“, rekao je Hegeduš.

Kako je i najavljeno, sva tri dana Dunav festa bit će praćena bogatom ugostiteljskom ponudom, promotivnom vožnjom Dunavom te sajmom tradicijskih proizvoda, ali i brojnim drugim sadržajima dostupnim na službenom programu.

PROGRAM