Na Trgu Republike Hrvatske održan je kulturni program u povodu jubilarne 20. Biciklističke karavane „Put prijateljstva Vukovar – Ljubljana“ u organizaciji Hrvatskog društva Ljubljana. Ovaj projekt manifestacija je dugogodišnjeg prijateljstva dvaju naroda i susjednih država s ciljem očuvanja sjećanje na hrabre hrvatske branitelja.

Voditelj karavane i predsjednik izvršnoga odbora Hrvatskoga društva Ljubljana Milan Pavelić naglasio je kako je karavana započela 2003. godine, a s obzirom na to kako je pandemija koronavirusa pomrsila planove, tek ove godine slavi se 20. godina karavane.
Vukovar je grad heroja, o njemu ne treba puno govoriti, a mi Hrvati koji živimo u Sloveniji na neki način željeli smo dati svoj obol Vukovaru. S obzirom na to kako smo sportaši, odlučili smo u Vukovar doći biciklima. Ta karavana potrajala je dva desetljeća i izrazito smo ponosni“, rekao je Pavelić.

Nazočnima se obratio i predsjednik Hrvatskog društva Ljubljana Filip Božić koji je rekao kako društvo ulaže sve napore kako bi se očuvala hrvatska kultura u Sloveniji, a isto tako i jezik, običaji i tradicija.
Do sada nam je to uspijevalo, a nadamo se kako će i u budućnosti. Vukovar je grad heroja, a mi smatramo kako je i Ljubljana grad heroja, pa nam je želja ta dva grada povezati. Isto tako, povezuju se i s gradovima u kojima stajemo tijekom karavane, a to povezivanje dviju susjednih zemalja znači nam puno“, rekao je Božić.

Predstavnike karavane dočekao je u na Trgu Republike Hrvatske zamjenik gradonačelnika Filip Sušac te im je poželio dobrodošlicu.
Ova karavana povezuje dva naroda, dvije države. Prolazi kroz 15 gradova i svuda je prihvaćena. U 20 godina suradnje uvidjeli smo da je potpora Slovenaca velika, tako jačamo suradnju i zajedništvo, a to je velik korak u još bolje sutra“, rekao je Sušac.

Tijekom kulturnog programa upriličena je i humanitarna dodjela 10 dječjih bicikala Humanitarnoj udruzi „Breza“ Vukovar. Isto su učinili i u Ljubljani. Bicikli su u Vukovaru uručeni predstavniku Udruge Teodoru Rkmanu.
Od srca zahvaljujem našim gostima iz Ljubljane na vrijednoj donaciji, trgovini Velo koja je to omogućila i Gradu Vukovaru što je prepoznao naše potrebe. Bicikli će nam biti od velike pomoći u radu s djecom te će ih sigurno razveseliti i izmamiti im osmijehe na lica“, zahvalio je Rkman.

Kulturni program uveličale su svojim nastupom Mažoretkinje grada Vukovara, a pjesmom je okupljene uveselio Dječji zbor "Vukovarski golubići".

Podsjećamo, 2016. godine uoči Puta prijateljstva Vukovar-Ljubljana potpisana je i „Povelja puta prijateljstva Vukovar-Ljubljana“ čiji su potpisnici gradonačelnici 11 gradova u Hrvatskoj i 4 grada u Sloveniji kroz koje prolazi biciklistička karavana.

Karavana prolazi kroz 15 gradova – Osijek, Našice, Slatina, Đurđevac, Vrbovec, Bjelovar, Viroviticu, Zagreb, Samobor, Svetu Nedjelju, Sevnice, Trebnje, Grosuplje, Ljubljanu i Vukovar.

Biciklisti su na put kreću 20. lipnja u jutarnjim satima s Trga Republike Hrvatske u Vukovaru.